Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundström är kung – Skator är gud

/

Annons

Skator, Lina Högström, kliver ensam in på scenen. Utan att ta upp gitarren sätter hon sig framför publiken, öppnar strupen och sjunger med hög, klar röst. Det låter fantastiskt. Och bättre blir det.

Ja, hon är svår. Musikern från Umeå gör tvära kast mellan dissonanser och harmonier. Ett plötsligt plock på e-strängen leder in i en rymd av snåriga men porlande melodier. Det går en demon i hennes gitarr och i hennes röst som hon leker fritt med, håller ut i tjugo sekunder medan hon (med en hand!) sliter i strängarna ovanpå den.

Som extremsångerskan Diamanda Galás ovanpå tung blues, varvad med djupaste västerbottniskta vemod (”ni har ju sommar här”, som hon säger) och dystra folkmusiktoner. Säkert kommer många ur den knappt trehundra huvuden stora publiken misstycka – applåderna var mestadels förundrade, kanske artiga – men det var gudomligt.

Sannolikt satt en av Sveriges bästa gitarrister och mest egensinniga musiker någonsin framför oss. Årets överraskning.

När Sundström med band kommer in är det svårt att tro att något kan ta vid efter den inledande upplevelsen. Men låten ”Vår i Dalarna” från hans senaste skiva, Under radarn, tar självklart över och leder in musiken på mer tillgängliga marker.

Hans fyrhövdade band vet hela tiden vad de gör. De är ledigt samspelta, och det märks att de har kul ihop. ”Konserthus är inte min grej”, säger Stefan Sundström, men han är den revolutionära kungen på scenen. Han dansar, vickar på höfterna, delar små berättelser på härlig Söderstockholmska.

Dessutom har han sin låtskatt att ösa ur. Gubbpunken – i ordets bästa bemärkelse – sitter där den ska, ”Hej hej hej Lou” är en rockdänga av rang, men han är nästan som bäst när han gör visa. När endast Stefan och gitarristen Ola Nyström spelar ”Blonde”, om Marilyn Monroe, så känns det i magen. Och med hela bandet tillbaka i ”Huset av glas”... ursäkta språket, men herregud Stefan, du är så jävla bra.

Stefan Looström

Annons