Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensktoppen är nästa mål för Linda

/
  • Finalist. I kväll kan Linda Sahlberg vinna länsfinalen i Svensk­toppen Nästa. Förhoppningsvis tar sig Gävleborgs vinnare till riksfinalen där åtta bidrag tävlar om förstaplatsen som röstas fram av både jury och lyssnare.
  • Finalist. I kväll kan Linda Sahlberg vinna länsfinalen i Svensk­toppen Nästa. Förhoppningsvis tar sig Gävleborgs vinnare till riksfinalen där åtta bidrag tävlar om förstaplatsen som röstas fram av både jury och lyssnare.
  • Buster. Magnus Rudfell från Järbo tävlar under ­namnet Buster,  i Svensk­toppen Nästa 19.00.
  • Huvud­akt. Linda Bengtzing avslutar Sommar­kväll på Slottstorget i kväll.
  • I soffan­. Lasse Berghagen intervjuas på scenen och bjuder på några låtar.

Då var det dags för den fjärde och sista sommarkvällen i Gävle. Förutom stora artister som Lasse Berghagen och Linda Bengtzing kan du få se morgondagens stjärna koras. Linda Sahlberg från Furuvik är en av de fyra som tagit sig till länsfinalen i tävlingen ”Svensktoppen Nästa”.

Annons

– Jag blev jätteglad när jag gick vidare. Det är många år av hårt arbete som ligger bakom så jag är verkligen värd det här, även om de andra också har gjort fantastiskt bra ifrån sig, säger hon.

Med låten ”Langos med lök”, vann alltså Linda den tredje och sista deltävlingen förra onsdagen. Inför den massiva Sommarkvällspubliken framförde hon sitt bidrag tillsammans med husbandet.

– Det kändes häftigt att bli kompad av ett så proffsigt band, från att ha suttit hemma och spelat den för mig själv. Det är en ära att få göra det.

”Det är så lätt att förföras”

Låten skrev Linda i början av året när hon var på en kursgård med jobbet, Sågarbo Herrgård närmare bestämt. Där i vinterkylan började hon minnas tillbaka till sommaren och de härliga upplevelserna på Peace & Love- festivalen.

– Festivaler är så fyllda av drömmar och längtan. Det är så lätt att förföras när alla sinnen är öppna. Det finns en erotisk undertext i låten, säger hon.

Hennes kärlek, Jacob Gordin, är inte bara en del av låten, han är också en av anledningarna till att Linda nu vågar leva ut sina musikdrömmar och ta sig an saker som hon tidigare har varit rädd för att göra. I takt med att hon började spela mer och mer tillsammans med Jacobs band så kom hennes egen solosatsning.

– Jag har haft allting inom mig, men inte riktigt vågat förrän jag träffade Jacob. Jag hade inte kunnat känna mig lika bekväm med allt vad det här innebär, om det inte hade varit för honom. Jacob ger alltid allt och lite till på scenen, och det funkar ju, så varför ska jag stå och förminska mig? Nu är det bara att köra, säger Linda.

Avgörs i kväll

Om hon går vidare eller inte till riksfinalen i Göteborg i augusti avgörs i kväll klockan 19.00, då hon slåss mot de andra finalisterna Stefan Olsson, Magnus ”Buster” Rudberg och Erika Stolt. Även Magnus kommer från Gästrikland, Järbo, men de andra två är från Hälsingland.

Men även om det inte blir någon seger för Linda i kväll så har hon redan uppnått en dröm, i november släpper hon nämligen sitt debutalbum på skivbolaget ”Viskningar och Vrål”. Tävlingsbidraget ”Langos med lök” blir första singeln och den släpps redan i augusti. Lindas drivkraft att våga satsa och inte vara rädd hörs tydligt i de svenska texterna som hon skriver.

”Vill använda min röst”

– Jag vill använda min röst så att den kan vara till nytta för andra. Jag är så trött på orättvisor, utsatthet och våld som jag har stött på själv och som jag ser i mitt yrke där jag jobbar med våldsutsatta barn och kvinnor, säger hon.

Svensktoppen Nästa är för Linda att viktigt steg i viljan att nå ut.

– Vill man få andra att lyssna så krävs det exponering. Radio är fantastiskt på det sättet, så det är viktigt att även nykomlingar får höras, säger Linda Sahlberg.

Mer läsning

Annons