Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges nya men okända supergrupp

Joakim Åhlund ynglar av sig.
Tillsammans med Firesides Frans Johansson har Teddy Bears gitarrist skapat bandet Les Big Bird – en supergrupp utan skivkontrakt.

Annons

Les Big Birds första singel kom för ett år sedan. Trots fyra fantastiska, krutdoftande rocklåtar gick den obemärkt förbi.

Inte jättekonstigt kanske. Singeln är i och för sig utgiven av Ismail ”Isse” Samie, mannen som gav Håkan Hellström ett skivkontrakt, men i liten upplaga och bandet har bara gjort en handfull spelningar.

Livspusslet

Även om man är rockstjärna kan det vara svårt att få livspusslet att gå ihop. Åtminstone om hälften av ens band ständigt turnerar med Teddy Bears Stockholm och Ceasars.

– Vi vill spela in en skiva nu. Det är rätt tid. Jocke (Åhlund) har gjort klart Håkan Hellström-skivan och är precis klar med Teddy Bears turné. Till våren skulle passa bra, säger Frans Johansson.

Egna villkor

Material saknas inte. Les Big Bird föddes i de druckna huvudena på Joakim Åhlund och Frans Johansson för en sisådär tre år sedan och även om man bara gett ut en singel finns redan 80–90 låtar på olika demoinspelningar.

Peppad igen

Sedan Firesides sista skiva kom 2003 har Frans Johansson sysslat med annat än musik. Han är sugen på att stå på scen igen, men inte på samma villkor som tidigare.

– Jag är trött på hur man paketerar och släpper skivor i Sverige. Jag vill inte göra samma vända i musikindustrin som vi gjorde med Fireside. Men okej, vill japanerna höra oss så åker vi.

Fet meritlista

Med den meritlista medlemmarna i Les Big Bird kan presentera borde de kunna ringa vilket skivbolag som helst och skriva på samma dag.

Ändå står bandet utan skivkontrakt. Delvis ett medvetet val.

– Isse ringer och tjatar på oss i princip varje dag, men vi får se. Han klantade sig så med omslaget till singeln. Allt blev fel, inte ens namnen på musikerna var rätt, säger Carl Zim med ett skratt.

– Ja, målsättningen är att göra en riktigt bra skiva – utan att Isse har varit inblandad i konvolutet, fyller Frans Johansson i.

Sedan tar han en allvarligare ton:

– Det är ingen idé att släppa en vanlig, tråkig rockplatta. Vi vill göra något annat. Vi vill att folk ska säga ”vad konstigt det här är, varför gör ni så här”.

Carl Cato/TT Spektra

Annons