Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Swingpjattar på Maxim

/

Annons

Den gamla järnvägsstationen Maxim utgjorde en perfekt inramning till Victory in Europe Day som denna cruisingkväll för första gången arrangerades av Per Schröder.

Johannes Harg sjöng kupletter med en stillsam elegans, iförd grå vadmalsuniform. Kupletterna berättade om historiska händelser under beredskapstiden.

För ett ögonblick var det som om jag förflyttades tillbaka till framtiden då även den mestadels ditresta publiken var helt och hållet retroklädd. Menige Harg drog ned applåder med sin version av "Bohus Bataljon".

Som ett mellanspel berättade historikern och journalisten Ulf-Ivar Nilsson om friidrottsflickan Siv Dahlgren från Gävle som de här åren under andra världskriget hoppade 267 centimeter längdhopp utan ansats, hela fem centimeter längre än det då gällande världsrekordet.

Stockholmsbandet Hornsgatan Ramblers går sedan på den estetiskt stilrena scenen. Deras specialitet är instrumental swing och charleston vilket snabbt fyllde dansgolvet med danssugna.

Långa plisserade kjolar, hängslen och cheviotkostymer virvlar snabbt förbi. Det uppstår intensiv pardans med stor inlevelse och skicklighet i utövandet, den här tidseran hade mycket av stil och elegans i sig.

Sedermera visas svartvita journalfilmer från jitterbugtävlingar på Nalen och en vilt stretchande Major Uggla. Sista bandet ut för denna fantasieggande afton blev Hawkins Hawaii Trio varav trion består av det gamla Envikenbandet Rhytm Kings utökat med Andre Hakwinsson på en Fender 1953 lapsteel gitarr.

Sören Andreasson på ståbasen är stilikonen som fått hela bandet att dressa upp sig i hawaiiskjortor och soundet är lika slickt och väl framfört som klädseln, härligt!

Mer läsning

Annons