Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka på ruta 1

/
  • Originalet. Corrosion of Conformity spelar nästan bara sina riktigt gamla låtar i Gävle. Och några sprillans nya.

För första gången på 25 år är amerikanska Corrosion of Conformity tillbaka som en trio. Med exakt samma uppställning som under klassiska ”Animosity”-albumet från 1985 spelar de på Getaway Rock i Gävle i kväll. Tacka ett bröllop och omsorgsfulla föräldrar för det.

Annons

Corrosion of Conformity är ett band med lika många liv som olika ansikten. Dagens unga fans känner kanske till bandet bäst med Pepper Keenan på sång och en sorts poppig independent rock. I början av åttiotalet var bandet dock det dominerande punk- och hardcorebandet i lilla staden Raleigh i North Carolina. Då bestod Corrosion of Conformity främst av kärntrion Reed Mullin, Woody Weatherman och Mike Dean utökat med diverse sångare som aldrig stannade särskilt länge.

Kör äldre material

Och eftersom Pepper Keenan just nu har fullt upp med sitt andra band – Down – så är det den trion, Mullin-Weatherman-Dean, som kommer till Getaway-festivalen för att spela. Men förvänta er inget från de senaste tjugo årens album.

– Vi vill inte spela några av de låtar som Pepper Keenan sjunger på. Därför kommer vi att bara köra på äldre material. Förmodligen hela ”Animosity”, den är ju inte särskilt lång, och mycket från ”Technocracy”, säger sångaren och basisten Mike Dean.

– Och kanske en del av de nya låtarna, lägger han till.

Med de nya låtarna syftar han på ett ännu inte släppt album som förmodligen kommer till hösten, som förmodligen heter ”Corrosion of Conformity” och som förmodligen, precis som på ”Animosity”, har Metallicas välkända konstnär Pushead som omslagsillustratör.

Bröllop löste konflikten

Detta är dock inte slutet på Corrosion of Conformity med Pepper Keenan som sångare.

– Nej, när vi har gjort det här, släppt albumet och promotat det, då gör jag gärna ett album med alla fyra igen. Jag tycker att vårt förra album ”In the arms of God” är en fantastisk samling låtar. Det enda vi saknade på det albumet var Reeds trummor.

Originaltrummisen Reed Mullin hoppade av Corrosion of Conformity 2001. Osämja lär ha varit anledningen, Mike Dean går inte in djupare på det. Reed Mullin var en gång den stora spindeln i nätet i Raleighs punk- och hardcorescen på åttiotalet, och när han hoppade av 2001 gjorde han det med råge. Han fjärmade sig helt från musikkarriären och sina forna kamrater. Det var inte förrän han skulle ta ett stort vuxenkliv i livet som hans vänskap med sin gamla basist och kompis Mike Dean blommade upp igen.

– Jag fick höra att han skulle gifta sig så jag dök upp på hans bröllopsdag. Det var hans föräldrar som tipsade mig om det. Och förra året blev han återigen en del av bandet, säger Mike Dean.

Lyxig studio

Faktum är att dagens trio redan 2010 gav ut en ny singel i form av ”Your Tomorrow (Parts 1 And 2)”. Mest för att ha en anledning till att spela live igen. Singeln spelade de in på Woodys bondgård, i hans lada. Det kommande albumet har dock fått lyxigare omgivning: Foo Fighter-sångaren Dave Grohls studio i Kalifornien, en gammal kompis till bandet.

– Vi har känt honom i flera år. Vi träffades långt innan han trummade i Nirvana, när han spelade i ett litet band som hette Brain Damage. Reed Mullin tipsade dem om ett skivbolag i Kalifornien. Jag tror Dave minns det så han gav oss en chans att spela in här för en mycket billig peng.

Mer läsning

Annons