Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Ledin

/

Tomas Ledin
”500 dagar om året”
(Universal)

Annons

När jag var liten hade jag ett mjukisdjur i form av en tiger. Tigern hette Tomas Ledin, det var tidigt 90-tal och mina föräldrar måste uppenbarligen ha lyssnat en hel del på honom.

Därför blir det ett kärt återseende för mig att 16 år senare återuppta mitt Ledin-lyssnande. Faktiskt är upplevelsen oväntat angenäm.

”500 dagar om året” känns lite som en skildring av den ultimata medelklasstillvaron, på gott och ont. Just ”Medelklassens okrönta kungar” är väl i präktigaste laget, men annars funkar denna vinkel riktigt bra. Det är antagligen ingenting som drar ner försäljningssiffrorna, för hur många känner inte igen sig i denna tillvaro? Eller också får det motsatt effekt, för jag kan tänka mig att en del rynkar på näsan åt Ledins glamourösa och bekymmersfria betraktelser:

Vi har hört det förut i både bättre och sämre versioner. Jag placerar tigern i gott sällskap med Uno Svenningsson och Bo Sundström – han förblir en av medelklasspoeterna.

”Din vän i alla fall”, däremot, är en kanonlåt, likaså sista halvan av ”Atlantkustens kyliga smekning” där livekänslan nästan går att ta på. Med mer sådant och mindre rader som ”dina bröst var som havets vågor”(numera obligatorisk i genren?) och låtar som ”Ut på vägarna igen” blir nästa skiva kanske en kaskad av medelklasshits på riktigt.

Magnus Mjöhagen

Mer läsning

Annons