Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas och Mattias har koll på allt utom vädret

/
  • Tomas Jernberg och Mattias Johannesson var anmärkningsvärt lugna trots att det förstås var galet mycket att göra inför Getaway Rock som drog igång i Gävle på torsdagen.
  • BYGGARBETSPLATS. Ett enormt stort restaurangtält i tre delar ska bland annat byggas på festivalområdet.

Det är bara några dagar kvar nu. På torsdag rullar Getaway Rock Festival igång – en musikfest som väntas dra tusentals hårdrocksälskare till Gävle.

På Gång hälsade på mitt i förberedelserna.

Annons

Bakom lilla gasklockan, i utrymmet där Skottes musikteater brukar ha kafé, hänger numera en jättestor Getaway-banderoll och en bokhylla med fejkböcker står undanskjuten i ett hörn. Getaway har sitt tillfälliga festivalkontor där och på borden står datorer och Monster-burkar. Stämningen är uppsluppen, trots att telefoner ringer ideligen.

– Det blev lite mycket att göra i dag eftersom vi har bokat Deftones precis och då måste vi flytta om i spelschemat. Så det blir lite förhandlande med olika band, säger Tomas Jernberg.

Han är festivalgeneral och skrattar när han förklarar. Det är helt enkelt sjukt mycket att göra såhär dagarna före festivalen – en tur till byggaffären för att köpa reglar som de stagar upp golvet i stora gasklockan till exempel – utöver förhandlandet med banden vars speltider ändrats.

Samtidigt handlar worst case-scenariot om nåt så enkelt som vädret.

– Det är det som kan gå fel. Det är klart att det funkar med en festival i regn, men det blir ändå annorlunda när solen skiner, säger Mattias Johannesson som tar hand om marknadsföring och all servering och försäljning som ska ske på området.

Tittar man på väderprognosen ser det lovande ut. Sol och 25 grader varmt, ungefär.

10 000 får plats

Än så länge är det mest en stor grusplan som breder ut sig mellan gasklockorna. Ett enormt stor restaurangtält, i tre delar på 500 kvadrat, byggs upp nedanför stora gasklockan, mellan lilla gasklockan och huset som kallas retorten hamnar den största scenen och i hörnet längst bort, ner mot varvet placeras den mindre scenen. Lilla gasklockan och kontorsbyggnaden bredvid blir backstageområde, liksom utrymmet däremellan.

Det ryms 10 000 hårdrockare på området. Endagsbiljetterna för lördagen, då Slash spelar, är för tillfället slut.

Tomas Jernberg vill inte säga hur många biljetter som sålts.

– Men det har gått bra.

Han ler brett igen, han gör det ofta.

– Så bra att vi nu med några dagar kvar bara kan boka ett dyrt band som Deftones.

De stod på önskelistan. Men kostar alltså en del, och bokades dessutom in till Hultsfred. När nu den festivalen gått i graven passade Getaway på.

– Vi ser det som en bonus för våra besökare, säger Mattias Johannesson.

Ölen ska vara kall

De berättar att de funderade och diskuterade kring hur de skulle göra när beskedet om Hultsfred kom. Vissa festivaler valde att rabattera eller skänka bort till dem som skulle ha gått på Hultsfredsfestivalen. De valde att boka Deftones och inte ge nån rabatt.

– Det handlar om att man respekterar våra besökare, att man värnar om dem som från början valde att köpa biljett till vår festival, säger Mattias Johannesson.

Han och Tomas Jernberg använder ord som kvalitet och tillgänglighet och service när de pratar om festivalen, det var också de begreppen som användes när festivalen presenterades för allra första gången i december förra året.

Rent konkret kan det handla om sånt som att det ska finnas många toaletter, väldigt många toaletter. Och att ölen ska vara ordentligt kall.

– Jag tror inte att jag har druckit kall öl på nån festival, säger Tomas Jernberg som i sin egenskap som manager åt ett antal band har gått på sin beskärda del av festivaler.

Nu har de funderat ut en lösning med en mellanlagring av ölen, så att den är kall när den kommer in på området. Och dessutom valt att bara sälja 33-centilitersburkar.

Likaså har de en plan för att kunna sköta signeringar på ett smidigt sätt, precis utanför backstageområdet.

– Man kan ha kommit överens med ett band att de ska komma ut och signera men så säger de sen bara att de inte har nån lust. Men genom att de slipper gå igenom publiken här så tror jag att det kommer att gå enklare, säger Tomas Jernberg.

Han har dessutom satt ihop ett litet turist-paket till de gästande akterna. Så att de inte bara sitter och hänger på hotellet.

Småsaker kan kanske tyckas. Men de två är helt övertygade om att det är såna saker som kommer att göra Getaway till en succé.

Räknar med att gå back

Samtidigt pratar de också mycket om att de jobbar med proffs. Att de har anlitat erfarna människor som jobbat med stora produktioner tidigare.

– Många festivaler startar på en annan nivå än vi, man börjar som en ideell förening och jobbar sig vidare från det. Vi startar på nästa nivå, säger Tomas Jernberg.

De har spänt de finansiella musklerna rätt ordentligt – för att få till en riktigt bra lineup redan första året. Och de räknar med att gå back och kan klara av att driva festivalen ytterligare ett par år utan vinst.

Nivån är proffsig alltså. Samtidigt får man en känsla av ideellt arbetande musikälskare när de sitter och slänger käft inne på kontoret. Och så bor de ihop just nu också, i Gula villan som ligger längst ut vid varvet.

– Vi gick upp dit på ett spontanbesök, bara för att berätta vad som skulle hända här. Och det slutade med att vi hyrde in oss där, säger Tomas Jernberg och får en gliring från killen som är ansvarig för personalen för att han snarkar så väldigt.

Nu sover de förstås inte så mycket för tillfället utan jobbar som galningar. Men de har roligt, säger de.

Och på torsdag brakar det hela lös. Klockan tolv går första bandet, Raubtier, på. Och i solskenet mellan gasklockorna står några tusen hårdrockare och svettas.

Mer läsning

Annons