Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trött turnémaraton nära målgång

/
  • hektiskt. Ingemar Dunger, trummor, och Micke Finell, saxofon, gör sin tredje Trött på att turnera-turné i år. Med sig har de Lasse Lindbom på sång och gitarr. Dessutom kommer Anders ”Kråkan” Ågren att hoppa in i gänget från och med tisdagens turnédag.
  • underhåller. När Ingemar Dunker uppmanar publiken att vifta på armarna till Cat Stevens ”Wild world” ställer de upp trots att maten kallnar på tallrikarna.

55 spelningar på fem dagar. Ingemar Dunkers och Micke Finells treårsjubilerande koncept Trött på att turnera bara växer och växer. I år har de med sig Lasse Lindbom och från och med tisdagen också Anders ”Kråkan” Ågren.

Annons

Ingemar Dunker sitter och bläddrar i en kvällstidning inne på restaurangen Sleven i grytan i Skutskär till synes helt lugnt i lunchrusningen.

– Det är sista gången vi kan sitta såhär nu, säger han och Lasse Lindbom som sitter precis bredvid nickar nästan lite förskräckt.

– Det är med skräckblandad förtjusning det här, säger han.

Årets Trött på att turnera inleddes med ett par spelningar på söndagen och fortsatte sedan i jämförelsevis lugnt tempo på måndagen med en handfull spelningar i Skutskär.

– Vi hade första redan klockan åtta i morse, det lät inget vidare. När jag jobbar i studion gör jag aldrig röstpålägg före lunch, säger Lasse Lindbom.

Han vet vad han talar om. Karriären började redan på 70-talet med Landslaget och har fortsatt sen dess, via producerandet av framgångar som till exempel Gyllene tider och gruppen Triad och nu som producent och med bandet The Husbands. Han och Ingemar Dunker har spelat ihop tidigare, bland annat med Ulf Lundell i slutet av 70-talet och börjarn av 80-talet.

– Men det här är nåt jag aldrig har gjort förut. Det är kul att få göra nånting nytt när man är 62 år, säger han och förklarar att han inte har en aning om hur rösten ska hålla genom samtliga 55 spelningar.

Så har det blivit dags. Ingemar Dunker och Micke Finell spelar en liten vinjettrudelutt och sen gör Ingemar Dunker sitt bästa för att överrösta bestickslamret och presenterar Lasse Lindbom innan de drar igång med ”The Letter”, ”en låt jag önskar att jag hade skrivit”, som Lasse Lindbom konstaterar.

– Vilka var det då, som gjorde det?, frågar Ingemar Dunker publiken och nån i publiken imponerar genom att kunna svaret – The Box Tops.

De allra flesta har nog kommit för att äta och inte lyssna på musik. Men när Ingemar Dunker vill få publiken att vifta med armarna till minikonsertens andra cover, Cat Stevens ”Wild world” ställer de upp nästan mangrant trots mat som kallnar på tallriken.

Lasse Lindbloms gamla hit ”Tala om vart du ska resa” som han gjorde med Landslaget och Triads ”Tänd ett ljus” hinner de också med och visst blir det allsång i refrängen på den sistnämnda, Micke Finell sjunger stämman och Ingemar Dunker har lagt de specialinköpta diskborstarna (”med långa skaft, de korta på Ica funkar inte, då slår jag sönder knogarna”) åt sidan och spelar direkt med handen på trumman han har med.

– Det är lite mer pop än tidigare. Man blir inte ens svettig, konstaterar han med ett skratt efteråt.

Men det kan nog bli svettigt ändå när Trött på att turnera går in i sitt mer hysteriska skeende från och med i dag.

– Jag fattar inte riktigt hur det ska gå. Men det är jävligt kul. Och nästa år blir det med Per Persson, han har redan gjort den här grejen med Traste Lindéns, så han kunde inte tacka nej.

Mer läsning

Annons