Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Udda bombmatta på Monster

/
  • Historieorienterad bas- och trumduo.

Trummor och bas. Toppat med andra världskriget.

Gävlebandet Stuka Party sticker ut, kan man säga.

I kväll spelar de på Club Monster i Gävle. Och det kommer att gå undan.

Annons

Det låter alldeles självklart när trummisen William Blackmon och basisten Pelle Laurén förklarar.

– Vi kommer ju från två olika musikstilar. William är grind-trummis och jag kommer från jazzrockhållet och när man förenar det blir det otroligt annorlunda mot allt jag har gjort tidigare, säger Pelle Laurén.

De kände ju varann sen tidigare och hade spelat ihop och minns inte riktigt när de bestämde sig för att bilda Stuka Party.

Intresset för historia (Pelle är historielärare) och andra världskriget i synnerhet (William är halvbritt och har hört många historier från sin farmor) förenar dem. Och hörs alldeles tydligt i musiken. Trummorna och basen kompletteras med samplingar av just andra världskrigsljud.

– Det är ju inte så att vi spelar 40-talsjazz, utan det handlar mer om en känsla, säger Pelle.

– Det är byggt kring samplingarna, säger William.

Och så går det otroligt fort. Men Pelle värjer sig när William säger att Pelle är stans snabbaste basist, den snabbaste som William har spelat med.

– Det låter som att det är en viktig del. Men tekniken är inte det intressanta. Vi spelar snabbt för att vi vill att det ska låta så, säger Pelle.

Det handlar alltså inte om att briljera, han säger att han är rädd att det uppfattas så, att han skulle vara som nån japan som lägger ut klipp på youtube där man spelar skitfort.

– Det är många jazzmusiker som spelar väldigt fort, men det gör de ju inte för att de kan utan för att de vill att det ska låta så, säger Pelle.

Men fort går det. Även själva spelningarna de gör är korta.

– Jag har självväldigt svårt för långa spelningar, jag blir lätt uttråkad. En bra spelning är max en kvart. Men nu kommer vi kanske att spela i 18 minuter, säger Pelle.

– Man ska sluta när publiken är på topp, säger William.

Stuka Party (namnet är en RAF-term, en Stuka är ett bombflygplan) har en färdiginspelad skiva och ett bolag i Frankrike som vill ge ut den. Men en del strul har gjort att det har dragit ut på tiden.

– Nu är det egentligen bara det att vi ska skicka ner den färdigmastrade skivan. Det hänger på oss, säger William.

De har inte gjort så många spelningar, och de de gjort har kommit till på andra initiativ än deras. Men får de väl ut skivan räknar de med att kunna spela en del. Den franske skivbolagssnubben har ett bokningsbolag och de tror att han kan boka in dem på några spelningar därnere.

– Vi kan åka en liten bil och ha grejerna i baksätet, föreställer sig William.

Men först och främst spelar de alltså på Club Monster i kväll. De har med sig en kille som kör samplingarna och en hemlig gästgitarrist på en låt.

På Monster spelar också Yodok, ett norskt band.

– Det kan bli intressant, de är väldigt flippade. Vi framstår som rena dansbandet i jämförelse med dem, säger Pelle.

Mer läsning

Annons