Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vacker julstämning i kyrkan

/
  • Unisont. Anna-Lotta Larsson har en vacker stämma och tillsammans med Göran Fristorp fyller ljudet av hennes mogna och stadiga ton hela kyrkorummet.

Det är alltid lyckat att blanda större artister med amatörer. Musikaliska möten inspirerar och investerar i det lokala musiklivet.

Annons

Inledningen är otroligt mäktig med ett vackert arrangemang av ”När det lider mot jul”, med liturgin ”Herre förbarma dig” invävt till en stämningsfull helhet. Det uppstår en spännande energi när kraften hos Kulturskolans stora kör möter klangen hos Anna-Lotta Larssons vackra och täta stämma, och allt-ihop ackompanjerat av Andreas Landegrens porlande piano och Göran Fristorps smäckra gitarrspel. Det är en fin parad av kända julstycken som till exempel ”O helga natt”, ”När juldagsmorgon glimmar”, och ”Nu tändas tusen juleljus” blandat med mer profana inslag såsom ”Tomtarnas julnatt”, Patty Loveless’s ”How can I help you say goodbye”, och Landegrens egna stycke ”Butterflies”.

Anna-Lotta Larsson har ett fint flöde i en mogen och stadig ton. En röst som strömmar naturligt och självklart. Tillsammans med Fristorp fyller ljudet hela kyrkorummet, och även när de sjunger melodin unisont är klangen fyllig och djup.

En konsert utgörs dock inte bara av de olika stycken musik som framförs, utan det som händer mellan dem knyter ihop det hela till en helhetsupplevelse som förmedlar en känsla och skapar spänning. Julkonserter kännetecknas i synnerhet av detta, då det är en särskild atmosfär man vill skapa utifrån temat.

Därför är det lite synd att den högtidliga andan bryts varje gång applåderna har tystnat och de sköna tonerna har klingat ut. Det är en uppsluppen och närmast lite rörig stämning som infinner sig mellan programpunkterna, med osammanhängande mellansnack bestående av Har du hört den förut-vitsar och information om var man befinner sig i sitt produktionsarbete eller sin karriär som musiker eller sångare. Det sker på bekostnad av det episka och bryter den där känslan vi så gärna vill finnas i på en julkonsert.

Emelie Lundin

Mer läsning

Annons