Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vackert men småtrött

våra trakter verkar det som att artister måste vara svenska för att gå hem.
Inhemska halvstora artister som Miss Li drar fullla hus, men när Jayhawks-grundarna Mark Olson och Gary Louris gästar Spegeln är det glest i bänkraderna.

Annons

Den alternativa countryns Simon and Garfunkel rör sig, på tu man hand, mer i något slags svårdefinierbar americana än i countryn, skulle jag vilja säga. De nämner själva Simon and Garfunkel, och på samma sätt som dessa blev starkare tillsammans, förgylls Olsons och Louris stämmor när de möts, som honung och mjölk.

Stundtals är det mycket vackert, som i ”Saturday morning on sunday street”.

Att de använder sig av sina respektive namn, och inte etiketten Jayhawks, måste vara ett sätt att inte låta den där lilla tröttheten som märks låta en smittande gäspning sluka det gamla klassiska bandet, banbrytande i alt country-genren.

Senaste skivan ”Ready for the flood” skulle väl inte ha tagit dem särskilt långt om de släppt den som debutalbum.

Det märks att Gävle är bara en i raden av alla spelningar, och de pratar om långa flygresor – Australien väntar – och inledningsvis ser det ut som att de längtar till hotellsängen och en hamburgare, men sedan tar sig humöret (med reservation för att jag missade slutet av spelningen).

Ingenting kan dock ändra på det faktum att de är två goda musikanter, yrkesmän som vet att hemligheten bakom en lång karriär är en hög lägstanivå.

Till sist, några ord om den inledande Lars Bygdén: en perfekt introduktion till huvudaktens herrar, med vackert vuxna låtar om relationer (läs mer om skivan ”Family feelings” på torsdag) och med mellansnack fyllda av härligt norrländsk understatementhumor.

Han tog av sig hatten för publiken, och det är bara att göra samma sak i gengäld för alla inblandade under kvällen.

Annons