Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad ska en julkonsert innehålla?

/
  • Sprack. Kalle Moraeus har alltid tackat nej till jobb på julhelgen. ”Men det sprack i år”.
  • Ingen show. Göran Fristorp (bilden) och Anna-Lotta Larsson ger två konserter i Gävle idag. ”Vi gör ingen show”, säger Fristorp.

Julkonserterna är över oss igen. Och de tycks bli fler för varje år.
I dag spelar både Göran Fristorp och Kalle Moraeus i stan. Vi ringde upp dem och fråga vad en bra julkonsert egentligen ska innehålla?

Annons

Kalle Moraeus:

– Framför allt ska den innehålla mycker vacker och stämningsfull musik. Det ska vara en frizon mitt i all julstress. Vare sig det är ett oratorium i en kyrka eller en julshow så ska det vara ett sätt att återfå julstämningen och frammana gamla minnen, jag tror att konserterna fyller en viktig funktion i det.

Vad ska den inte innehålla?

– Ja, det är väl mycket det. Sex och våld, till att börja med. Men det viktigaste är att den ska ha en klar inriktning: att försätta folk i ”julmode”.

Hur många julkonserter orkar vi egentligen med?

– Det är ju en viktig tid det här för produktionsbolag och musiker, så det blir väldigt mycket shower. Men det säljs också otroligt mycket biljetter. Så det är ju därigenom publiken som själva avgör de orkar med.

Vad är det som är er unika grej på den här marknaden?

– Framför allt Orsa Spelmän, som har ett alldeles eget sound. Och så blandningen mellan modern och folkmusikalisk ton. För oss passar många gamla jullåtar som hand i handske, det är ju i grund och botten folkmusik, polskor och schottisar. ”Hej tomtegubbar” till exempel, vad är det? Det är ju en polska!

Göran Fristorp:

– En blandning av julmusik och annan musik, så att det inte blir för kompakt. Jag tror att om man enbart spelar julmusik en hel konsert så kan effekten förtas. Vi spelar också mycket skandinaviska och europeiska jullåtar, så att det inte bara blir amerikanskt, även om vi har christmas carols med också.

Vad ska den inte innehålla?

– Sånger som handlar om sommaren, till exempel, behöver man ju inte sjunga. Det är viktigt att frammana en stämning. Vi försöker alltid spela i kyrkor, inte för att vi har ett religiöst fokus, utan för att kyrkans atmosfär är oslagbar för att skapa julstämning, med de levande ljuset och kylan utanför. Det skapar en intimitet som man inte kan få om man spelar i ishallar.

Hur många julkonserter orkar vi egentligen med?

– En. Jag tror de flesta nöjer sig med en, och väljer den med viss omsorg.

Vad är det som är er unika grej på den här marknaden?

– Att vi inte gör en show av det. Inga bjällror och skallror och grejer, vi är bara tre personer på scenen och vi försöker skapa stora sammanhang av det lilla vi har.

Mer läsning

Annons