Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vader predikar för kören – men det är okej

Det polska dödsmetalbandet kör hårt med den trötta publiken.

Annons

Vader

Gefle Metal Festival

Gasklockorna

Lördag 16 juli

Betyg 3 av 5

Publiken är stor men stämningen lite loj när Vader dånar igång på Eldscenen. Det är i kvällningen på festivalens andra och sista dag och folk verkar lite trötta. De polska dödsmetalveteranerna kör hårt, i alla fall musikaliskt, och visar dessutom frikostigt vad man kan göra med kalufsen medan man spelar gitarr.

Vader överröstar utan problem både soundchecket på Getscenen och musiken inifrån Gasklockan med sina infernaliskt malande trummor, vilda vansinnesriff och Piotr Wiwczareks avgrundsgrowl. Det sparas varken på svartkrutet eller dekorröken –scennärvaron och publikkontakten är det dock värre med utöver de glesamellansnacken. Kanske är det därför som det enbart är bland åhörarna längst fram som gensvaret sträcker sig längre än ett gäng pek- och lillfingrar i luften.

Att det här handlar om att predika för kören är det ingen större tvekan om – det läggs inga strån i kors för att värva med sig de åhörare som inte redan är för frälsta. När sagda predikan är så tight och rutinerat intensiv som denna, och kören ändå är så pass stor, måste det dock anses vara okej. Och det sistnämnda är ett adjektiv som kan appliceras på hela framförandet – det ärokej.

När spelningens slut markeras av en förinspelad ”Imperial March” går jag därifrån förvisso underhållen, men fortfarande inte värvad till kören.

Mer läsning

Annons