Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Verdandi bjöd på en stundtals hysteriskt rolig soaré

Annons

l Det är med spänd förväntan jag slår sig ner i en mjuk stol på Gävle Teater denna lördagskväll. När publikum är fullsatt släpper dock oron, ty allt är som det ska: Den lätt tryckta stämningen från lärarlogen, de smygdrickande hedersverdandisterna, och Kvinnliga Gymnasistföreningen Runas muntra entré.

När sedan de gängliga männen visar sig på scen, och direkt visar upp sina musikaliska talanger (Martin Andersson bjöd bland annat publiken på en kuplett som gav ståpäls!) är man redo för huvudevenemanget, nämligen spexet.

Innan man ser denna föreställning ska man vara på det klara med att Vasaskolan under det gångna året genomlidit stora förändringar på administrativ nivå.

När kandidaterna för den, efter Arne Övrelids avgång, lediga posten som rektor kom i dagsljus, började det tisslas och tasslas i skolans korridorer och skrymslen. Stora namn slogs som vilddjur om den prestigefyllda titeln, men segrande ur striden gick nuvarande rektor Hans Hultin. Och det är alltså ur askan av denna dust som Verdandi konspirerat upp en soaré som heter duga!

Hansintesåball Rektor (de popkulturella referenserna flödar som brukligt vid denna tillställning) styr skolan med järnhand, tätt följd av sina lakejer.

Men det finns de i lärarkåren som längtar tillbaka till den gamla goda tiden, där traditioner och förpliktelser, snarare än ekonomisk vinning, stod i fokus. Kampen är oundviklig, och som om detta inte vore nog kliver Han upp på scen som fågel fenix: Jafarne! Rebellerna tror sig ha hittat sin frälsare i den gamle auktoritetsveteranen men. kan man verkligen lita på någon? Nej, Jafarne har minsann något annat i kikaren.

Ett till synes linjärt händelseförlopp blir ett vimmel av sidospår med allt från seriemördare till snuskiga naturvetare – nåja, det steget kanske inte är så långt.

Hur som helst har publiken vid kvällens slut fått ta del av en stundom hysteriskt rolig, oftast ganska lustig, föreställning och de som inte var där missade något mycket speciellt.

 

Annons