Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktoria äger

/

Viktoria Tolstoy och Nils Landgren, två av Sveriges allra största artister inom jazzgenren är ute på en gemensam turné och delar denna kväll tid och utrymme i Gävle Konserthus.

Annons

 De uppträder en dryg timme var med en halvtimmes paus mitt i konserten. Den gemensamma nämnaren är att Viktorias sambo tillika pappa till hennes son, Rasmus Kihlberg, spelar trummor i båda banden.

Först ut är Viktoria och hon öppnar med ”Letter to Herbie”, titellåten på hennes senaste platta som är tillägnad den levande musik- och jazzlegenden Herbie Hancock. Ett slags samspelt upptempojazz med ett härligt gung möter oss i publiken. Vi är fast direkt. Klaviaturkillen Daniel Karlsson växelspelar mellan ett vanligt piano och en Moogsynt medans Mattias Svensson plockar funkiga bastoner på sitt instrument. Det svänger rejält, så att säga.

Det har gått drygt fjorton år sedan jag senast såg Viktoria Tolstoy uppträda på Jazzbangen i Stadsparken i Sandviken. Då var hon tjugofyra och relativt färsk i branschen. Nu känns hon helt självklar, har rejält med pondus och äger scenen. När jag under souliga låten ”Butterfly” (skriven av Hancock) sluter ögonen är jag helt säker på att det är Aretha Franklin eller Nina Simone som är i Gävle och sjunger. Men icke.

Det är tema måne som gäller för Nils Landgren. Nya plattan är döpt till ”The moon, the stars and You” och merparten av kvällens låtmaterial hämtas därifrån. Landgren är en av världens absolut bästa på trombon och den hesa och känslofyllda sångrösten går inte heller den av för hackor. När Landgren tolkar Cat Stevens ”Moon Shadow” är det gåshudsvarning inne i Gevaliasalen. Magiskt.

I sitt band har Landgren inkluderat en tysk vid namnet Michael Wollny på klaviatur. Wollny är något av kvällens stjärna och helt sanslös i sitt sätt att spela. Han gungar fram och tillbaka bakom sitt piano, foten vandrar över golvpedalerna och han spelar verkligen med HELA kroppen. Michael Wollny påminner om en yngre upplaga av Jerry Lee Lewis och publiken jublar av förtjusning.

Till extranumret återkommer Viktoria Tolstoy upp på scen, sammanstrålar med Landgrens kvartett och vi får en värmande ”Give It All Your Heart” att ta med oss hem i snöslasket och vintermörkret.

Jonny Hjortfors

Mer läsning

Annons