Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Volodja hyllade rysk kultfigur

/

Vladimir Vysotskijs sånger värmde upp Gävle konserthus under tisdagskvällen.

Annons

Vladimir Vysotskij var en rysk skådespelare, poet och sångare vars texter fortfarande lever kvar, mer än tre decennier efter hans död. Inte bara lever, förresten. De har spridit sig över världen och har nu dessutom fått en svensk språkdräkt.

Sandvikensonen Christopher Andersson Bång fastnade för Vysotskijs vemodigt ryska värld, av livet och färgerna som bryter igenom den sovjetiska gråheten. Han grundade bandet Volodja och snart var de fler Vysotskij-entusiaster som för vidare den ryska kultfigurens värld.

Förutom Christopher Andersson Bång stod två andra bekanta ansikten från dessa trakter på scenen när Volodja spelade på Gävle konserthus i tisdags: Rasmus Diamant på basfiol och Sara Fridholm, känd från Skottes, sjöng och spelade dragspel.

Vysotskij produktion var delvis kritisk mot den totalitära regimen i Kreml, och sångerna spreds via illegala kassettband, men hans texter innehåller så mycket mer än politik. De målar upp ett helt liv, visserligen färgat av kommunismen men som också går djupare i den ryska jorden.

Humor, värme, kärvhet och mustig livsvisdom portioneras ut från en bubblande gryta på scenen, där Sara Fridholms dragspel utgör den primära energikällan. Vissa av sångerna är för klämmiga för min smak och jag föredrar de vemodiga melodierna. I ett par av sångerna – Vysotskij skrev 600, så vi får bara höra en bråkdel ur produktionen – har han inte förstånd att sluta i tid och de testar till slut tålamodet.

Av bandets fem musiker får fyra vara med och sjunga. Det är en av aspekterna som jag tycker mest om hos Volodja. Genom den arbetsfördelningen skapas också en naturlig variation. De klarar alla uppdraget galant, men konserten glimrar till lite extra när Anna Rudholm reser sig från Steinway-flygeln och ställer sig framför mikrofonen.

Kvällen i Gävle konserthus restaurang var en skön påminnelse om att Ryssland är så mycket mer än Putin.

Annons