Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Weeping Willows på segertåg

/
  • Gävleaktuella. Weeping Willows tog en lång paus, men nu är de tillbaka. Till en början med bara gamla låtar. Avlyssnas på Spegeln i Gävle på fredagskvällen.
  • TILL GÄVLE. Magnus Carlsson har sjungit en hel del jazz de senaste åren, bland annat som gästartist åt Gävleborgs Ungdoms Big Band. ”Det är helt otroligt vilka ungdomar. Och vilka härliga lärare. Världsklass”, säger han om samarbetet.

Weeping Willows är tillbaka, enligt egen utsago bättre än nånsin.
På Gång passade på att prata med sångaren Magnus Carlsson inför spelningen i Gävle.

Annons

Magnus Carlsson är på promenad på Djurgården, på väg till en soundcheck på Gröna Lund där han och hans The Moon Ray Quintet ska framföra sin engelska cover på Oskar Linnros ”Från och med du” på Rockbjörnen-galan, solen skiner och efter en stund är han framme och hittar gamla bekanta på stora scenen som han, ni det närmaste översvallande, hälsar på. Allt medan han samtidigt pratar i telefon.

– Det är härligt, säger han och det sammanfattar liksom alltihop – vädret, Grönan, vännerna och, inte minst, Weeping Willows pågående turné som landar på Spegeln i Gävle på fredagskvällen.

– Det är ett segertåg faktiskt, säger han sen och låter nästan lite förvånad.

15 spelställen och lapp på luckan nästan överallt.

Weeping Willows är efterlängtade.

Tänkte vila lite

Senaste skivan, ”Fear & love” kom 2007 och bandet gjorde en sedvanlig turné efter släppet. Tanken var sen att de skulle vila lite och sen börja skriva nya låtar. Men trummisen Anders Hernestam fick i samma veva ett erbjudande om att spela med Thåström och Lars Winnerbäck. Roliga trummisjobb, som Magnus Carlsson konstaterar.

– Han gör rätt många av våra låtar, vi fungerar som en grupp helt och hållet, förklarar Magnus Carlsson.

Gör filmmusik

Så Weeping Willows tog helt enkelt en paus. Magnus Carlsson själv har ju ägnat tiden åt att bland annat sjunga jazz med nämnda The Moon Ray Quintet, pianisten Niko Röhlcke har alltid mycket att göra eftersom han gör filmmusik och gitarristen Ola Nyström har bland annat spelat en del med Stefan Sundström.

Men nu är alltså Weeping Willows aktuella igen.

– Och vi är bättre än nånsin. Och personligen är jag mycket bättre, jag har utvecklat mig jävligt mycket, både rösten men också som artist, som underhållare eller vad man ska säga.

Lång historia

Turnén är ett sätt att komma igång igen.

Weeping Willows har inget nytt material utan kör bara gammalt.

– Vi har ju en lång historia och många låtar, så oss spelar det ingen roll. Och det är ju de låtarna som folk vill höra. Vi har ju alltid försökt att göra tidlös musik också.

Det är Magnus Carlsson själv som har bokat turnén (”givetvis var vi tvungna att komma till Spegeln det är ett favoritställe”) eftersom de många åren i musikbranschen har gett honom alla de kontakter som behövs, konstaterar han.

– Jag gillar att göra, liksom. Det är do it yourself som gäller nu.

Weeping Willows har inget skivbolag och även tidigare så har skivbolaget mer fungerat som distributör än nåt annat. Bandet har själva valt vilka de velat samarbeta med och producerat skivorna själva.

– Och med tanke på hur skivbranschen ser ut nu så tror jag att det kommer att bli mer och mer så.

Han säger det utan bitterhet. Sprudlande är snarare ordet för dagen. Magnus Carlsson säger saker som att han känner sig djupt privilegierad och ödmjuk inför allt som har hänt och händer, och han låter verkligen som att han menar det.

Och samtidigt glad, då.

– Ja, men det har jag alltid varit. Vi hade ju det som image när vi började, att vi skulle vara den absolut sorgsnaste gruppen. Det var en reaktion mot en viss tidsanda där på 90-talet. Men det var ett skådespel och det är extremt deprimerande att gå omkring så.

Ny musik

Nu skiner solen på Weeping Willows och efter spelningen på Spegeln (som börjar klockan 19.30, ska nämnas) och de återstående platserna på turnén ska det skrivas ny musik är det tänkt.

Absolut härligt, som sagt. Vi är bättre än nånsin. Och personligen är jag mycket bättre, jag har utvecklat mig jävligt mycket, både rösten men också som artist, som underhållare eller vad man ska säga.

Mer läsning

Annons