Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wendy McNeill skapade skivan i sin drömvärld

/
  • Drömskt. ”Karaktärerna får definitivt mer färg. Man blir också djärvare i sina drömmar”, berättar Gävlefavoriten Wendy McNeill för På Gång om arbetet inför skivan. Foto: Vinciane Verguethen

Gävlefavoriten Wendy McNeill släpper sitt sjätte album i dag, ”For the wolf, a good meal”.

För På Gång berättar hon om hur skivan föddes och utvecklades ur hennes egen drömvärld.

Annons

Det började med en karaktär egentligen. Wendy McNeill är osäker på om hon brukar drömma så här poetiska drömmar i vanliga fall, i så fall glömmer hon dem innan hon hinner fiska upp dem. Men den här karaktären var så bra så den fastnade i minnet även när hon hade vaknat. Det var en ond karaktär som gled omkring i en skimrande överrock gjord av diamanter. Den här figurens speciella grej var att han kunde få folks önskningar att slå in. Men han fick dem också alltid att betala för det på olika sätt. Så diamanterna som hans rock var gjord av var i själva verket mänskliga tårar. Och vid något tillfälle så brister den onda karaktärens eget hjärta. Och det som händer då är att alla diamanterna i hans rock blir tårar igen, som då sugs in i hans egen kropp.

Brister inifrån

– Jag tänkte att det var en intressant paradox med en figur som bepansrar sig med en rustning av diamanter, som är världens hårdaste material, och sedan brister han ändå inifrån. Du vet vad man brukar säga, att alla figurer i ens drömmar i själva verket är olika aspekter av en själv? Jag blev nyfiken. Vem är egentligen den här figuren?

Wendy funderade mer och mer, och den kreativa processen satte igång. Till slut blev det ”For the wolf, a good meal”, som släpps i dag. Det utvecklades till ett konceptalbum. På hennes tidigare skivor har hon alltid gjort varje låt som en isolerad berättelse i sig. Men på den här skivan blev det i stället en större berättelse som vävs genom alla olika låtar på skivan. Och den berättelsen fortsatte hon att drömma fram.

”De följer med in i drömmen”

– Jag vet inte hur andra människors skapandeprocesser ser ut, men för mig, om jag tänker på någonting väldigt mycket på dagarna så följer de också med in i drömmarna på natten. Där dök det upp fler figurer till berättelsen, bland annat sjögrässoldater och en fisk som är en sorts symbol för pacifism, som blir hjälte mot slutet.

Vad är fördelarna med att använda sina egna drömmar när man gör en skiva?

– Karaktärerna får definitivt mer färg. Man blir också djärvare i sina egna drömmar. Samhällets förväntningar på en finns inte där. Det finns inga begränsningar. Alla dörrar står öppna.

Fotnot: Wendy McNeills spellista ligger fortfarande på vår sajt. Gå in på arbetarbladet.se/noje/spellistan och bläddra ner lite så hittar du den.

Mer läsning

Annons