Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikalfest fick teatern att koka

/
  • Sångerskan Victoria Tocca ligger bakom föreställningen

Annons

Fullsatt och en jublande publik som väl egentligen ville att det aldrig skulle ta slut. Men så var det också hemmaplan för många av de medverkande då föreställningen Från Broadway till Duvemåla intog Gävle Teater. Solisten och initiativtagaren till turnén Viktoria Tocca växte upp i Valbo, Glenn Edell är från Bomhus och basisten Magnus Eugenson  kommer också härifrån. Och så hade vi en kör från Solängsskolan med i flera av numren.

Men nu var det bara inte det som gjorde det. Det är något med musikaler som lockar, som får många, många att älska uppsättningarna och se dem gång på gång. Bussar fylls med människor som åker 50 mil eller mer för en musikalkväll. Uppsättningar går för fulla hus år i sträck. Hemligheten? Kanske bara att här finns bra, medryckande låtar och massor av känslor. Men inte bara det. En bra musikal har också en handling som berör och leder fram till de känslostormande höjdpunkterna. Ofta med ett starkt socialt eller moraliskt  budskap som i min favorit Les Misérables.

I Gävle Teater fick vi bara låtarna styckevis. Lite grann som att titta på trailer efter trailer för filmer. Men handlingen fanns med i bakgrunden och skapar den grund styckena står på. Ja, som när Glenn Edell kliver in i rollen som Karl Oskar från Kristina från Duvemåla och gör en fin version av sången Vildgräs. Det är mer än bara en låt utan den har sin plats i en handling vi bär med oss.

Kvällen som helhet bjöd på många guldkorn. Viktoria Toccas, klara höga stämma i Dark waltz, som ju inte är från någon musikal förklarade hon för oss. Men en hit för henne som hon prisats för. Laila Adéle fick tidigt igång publiken med handklappningar i den riviga One night only från Dreamgirls och den kontakten med publiken tappade man sedan aldrig bort.

Här fanns också självdistans och humor som då man plockade fram The song that goes like this från Monty Pythons musikal Spamalot. En drift med musikalernas alla klyschor och stora känslor.

Det som lyste kraftigast var ändå två nummer jag aldrig hört tidigare. Musikalen Broarna i Madison County har inte satts upp i Sverige ännu men Viktoria Tocca har översatt texterna och duetten med Glenn Edell i En sekund och tusen mil satt riktigt bra med starka insatser av båda. Edell balanserade skickligt sin röst mot Toccas.

Duetten med Tocca och Leila Adéle i Defying gravity från Wicked grep också tag lite extra med en spännande kontrast mellan de två rösterna. Toccas stark och kristallklar, som hämtad från operans värld, Adéles lite mer åt soulhållet.

Avslutningen fick publiken på fötterna med lite ur Phantom of the opera följt av ett Disneymedley där Solängskören fick inledda på egen hand. Naturligtvis dök också Let it go från filmen Frozen upp i slutet. Och när sedan hela ensemblen drog igång The time of my life som extranummer stod hela salen upp och klappade och sjöng med.

En mycket lyckad kväll som hade kunna få vara ännu lite längre. Det här var solister man gärna hör mer av.

 

Annons