Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikhistoriskt firande till musik

/
  • Joe Hill-gården, där protestsångarens och fackföreningsmannens liv och musik visas upp i hans barndomshem i Gamla Gefle, är en av de största turistattraktionerna i Gävle och hade under juli i år över 700 besökare. I år är det 40 år sedan museet invigdes och det firades i går med musik, tal och fika. Men just jubileumsdagen var inte så välbesökt. Kanske berodde det på det fina vädret?
  • Anette Eriksson med treåriga dottern Majken i knät hade åkt från Hedemora för att gå på Joe Hill-gårdens 40-årsjubileum.
  • Mikael Hjort är aktiv i Joe Hillsällskapet som driver museet på Joe Hillgården.

På lördagen firade Joe Hill-museet 40-årsjubileum.

Ett 50-tal personer passade på att besöka den legendariska protestsångarens barndomshem, i dag ägt av SAC-Syndikalisterna, där det firades med musik, fika och bokbord.

Annons

För musiken stod protestsånggrupperna U.P.A. och Mina systrar.

Tal hölls det också.

– Joe Hill är en del av både USA:s och Gävles historia, påpekade kulturprofilen Barbro Sollbe.

Hon passade på att överräcka Denverforskaren Bill Adlers bok om Joe Hill "The man who never died" som gåva till Joe Hill-sällskapet.

Boken är en biografi över Gävlesonen Joel Hägglund som i 1900-talets början emigrerade och blev en förgrundsgestalt i amerikansk arbetarrörelse under namnet Joe Hill. I synnerhet var det hans sånger som fick stor spridning.

– Det är verkligen ett spännande levnadsöde, sa Anette Eriksson från Hedemora, som var en av jubileumsbesökarna.

Med dottern Majken, tre år, i knät satt hon på den lummiga innergården i Gamla Gefle och njöt av vädret.

– Min man är aktiv inom syndikalisterna i Hedemora och ville gärna åka hit i dag. Vi beslöt att göra det till en familjeutflykt. Sedan blir det besök på en lekplats och så blir det Ikea på vägen hem.

Annons