Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musiksoppa med Moneybrother

”Den relativt grova tillsatsfria soppan innehåller färska tomater, lök, morot, äppelcidervinäger, salt och peppar, inget mer. Glasburken på 20 cl ser liten ut men innehållets höga koncentration gör att den räcker länge. Förutom som soppa kan innehållet även användas som bas i köttfärssås, som en kall salsa eller varför inte i söndagsmorgonens Virgin Mary?”

Annons

Vad är nu detta? En riktig soppa, minsann. Ibland blir jag irriterad. Och vissa av de gångerna kan ett behov av att bli ännu mer irriterad byggas upp. Det låter antagligen vrickat, men jag söker liksom efter någonting att föda min irritation med. Och ofta vet jag precis vad jag behöver och vart jag ska vända mina tankar. Gustaf Norén har alltid funnits där när jag behövt näring. Intervjuerna inför Mando Diaos senaste skiva gjorde inte saken sämre. När Norén pratar om Borlänge, Borlänge, Borlänge och Borlänge och berättar att senaste skivan handlar om all den smuts man får under naglarna när man gått och dragit fingrarna mot just Borlänges skitiga fabriksbyggnader så länge som killarna i Mando Diao har gjort. Då ryser jag av irritation och förbannar honom för att trots sina skrattretande uttalanden ha gjort så mycket bra musik.

Men Gustaf Norén är inte den enda svenska musiker som kan reta gallfeber på en. Jag gör det aldrig så lätt för mig att Per Gessle får den äran, då är Timo Räisinen ett bättre exempel.

Däremot är inget av vad dessa herrar sysslar med närmelsevis lika festligt som den soppa Anders Wendin, allas vår Moneybrother, ställt till med under våren. Ja, bokstavligt talat alltså. Tillsammans med en kompis har han framställt en tomatsoppa som ”kommer att säljas i samband med Moneybrothers konserter, som övrig merchandise”. Yes! Härligt! Det bästa är att ”tack vare den så vet alla att det kommer en skiva”. Så praktiskt. Har Wendin möjligen hört talas om pressrelease eller promotion? Detta kan vi bara spekulera i. Klart är i alla fall att han är en reko kille, som ”hellre blir känd för en tomatsoppa än att ligga med någon känd tjej eller tar en överdos”. Samtliga citat är autentiska.

Visst, jag gillar en del av Anders Wendins musik (soppan är säkert god även den). Men jag kan inte ta en kille som säljer soppa på sina konserter på allvar. Ledsen.

***

Inför slutklämmen på denna krönika går jag in på Moneybrother’s hemsida och läser följande: ”En artistkarriär i dag känns osäkrare än ett liv i livsmedelsbranschen. Jag sår detta frö nu för att inte stå handfallen när en dag inspirationen oundvikligen tar slut.”

Till slut har jag insett vilken mysig självdistans Anders Wendin har. Hädanefter får Gustaf Norén ensam bli min slagpåse.

Mer läsning

Annons