Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musikteater för alla

Det blir gratis sommarmusikteater i Högbo bruk i sommar, från och med i kväll. Det har en tillbakaflyttad sandvikenbo sett till.

På den krattade grusgången framför gamla herrgården i Högbo spatserar patronen och en del andra anakronistiskt klädda figurer omkring i långkjolar, linnekostymer och studentmössor. De gömmer sig i buskarna, eller brister ut i sång. Det är repetitioner som pågår inför fredagskvällens premiär för En sommarvals.

Jessica Andersson följer dem noggrant. Det är hon som är manusförfattare och regissör. Hon kommer härifrån Sandviken, och har precis flyttat tillbaka efter några år i förskingringen. Då tar hon också med sig musikteaterns tonsättare Viktor Ståhl, och hela musikteaterverksamheten, från Trelleborg, där de gjort uppsättningar de tre senaste åren.

Jessica har hållit på med teater i hela sitt liv, säger hon, från att hon var liten och spelade upp saker hon sett på tv för dem som råkade vara i närheten. I gymnasiet gick hon musikalprogrammet på Hammarskolan och lärde sig hur det är att jobba med större produktioner.

– Människor är ju det värsta man kan jobba med egentligen, men det var en bra klass och bra lärare, och man fick uppleva hur det var att tillsammans göra något som kunde få människor att skratta och gråta och, senare, minnas och prata om.

På en folkhögskola i Värmland träffade hon Viktor Ståhl och visste direkt att hon ville jobba med honom.

– Jag visste att han gjorde bra musik, så jag fick övertyga honom om att jag gjorde bra grejer också.

De jobbar bra tillsammans, säger de. De har samma grundtänk, vilket gör att allt flyter smidigt, och när idéerna krockar så blir det positiva krockar.

Viktor har hållit på med musik sedan mellanstadieåldern och gillat musikalen Jesus Christ Superstar ungefär lika länge. När han gick i gymnasiet tänkte han: "vänta nu, om den är bra så borde det ju finnas mer bra musikalmusik?" På den vägen blev det för honom.

Musikalmusik är ingen egen genre, säger de båda. Utan genrerna kan skifta också inom musikteater, det kan vara opera, eller rock, eller klassiskt, som den här föreställningen i Högbo:

– Det är en svensk, lätt sommarföreställning, och musiken som passar till det är ganska klassisk och symfonisk, förklarar Viktor.

Det som däremot skiljer tonsättandet i musikteater jämfört med annan musik är berättandet.

– Det är inte låtar som står för sig själva, utan allt är delar i ett större pussel.

I kväll är det premiär för föreställningen, som kommer att ges till och med 24 juli. Inträdet är gratis.

– Publiken får gärna lämna ett bidrag, men framför allt vill vi kolla intresset i år, säger Jessica Andersson.

De hoppas få fortsätta jobba i Högbo, och göra det till en tradition att sätta upp musikteater på somrarna här. Nästa år skulle de gärna vilja presentera någonting specialskrivet för just den här platsen. Publiken kommer att sitta på bänkar och egna solstolar och på picknickfiltar i parken framför herrgården.

En grej med utomhusteater är ju att vädret gärna får vara bra, kollar ni in några prognoser?

– Ja, hela tiden, skattar Viktor.

– De visar olika saker hela tiden, men vi har kommit fram till att även om vädret kanske är det som påverkar oss mest, så är det samtidigt det som vi kan göra minst åt, så det är bara att ta det som det kommer.