Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Muterad kokbok från Forsmark

Vad! En kokbok med recept på hur man tillagar fisk fångad utanför Forsmarks kärnkraftverk!

Fisken har växt i reaktorvarmt vatten, det som använts för att kyla reaktorhärden. Smakar maten bra?

Varför skulle den inte smaka bra? Kan man också fråga sig.

Receptet på halstrad strömming med inlagd rödlök verkar helt korrekt. I kg strömmingsfilé, 1 dl olivolja, 4 pressade vitlökar, 1 pressad ekologisk citron, 1 msk salt…

Bilderna ansluter sig till gängse matfotografi; det ser smaskigt ut. Läckert, fräscht, rejäla råvaror.

Jag skulle kunna ge bort den här nyutkomna boken till en matlagningsintresserad vän. Men undrar hur hen skulle reagera på presenten. Kärleksfullt tillredd muterad fisk; man hickar till. Känner sig obekväm, orolig i hela kroppen.

Jag vänder nervöst blad på jakt efter ledtrådar.

Och ja, det finns en förklaring. ”10°C - Recept från Forsmarks skärgård” är samtida rätter – och samtida konst. Upphovspersonerna har en konstnärlig idé. Utgivningen är finansierad med medel från Kungliga Konsthögskolan.

Som del i ett konstprojekt vill boken väcka frågor. Finns naturligt? Hela civilisationen kan ju sägas bygga på förvandling. Från natur till kultur. Från rått till kokt. Från uranatomer till energi.

Enligt förlagspresentationen kan receptsamlingen också läsas som ett inlägg i debatten om människans miljöpåverkan. Konstnärerna bakom har genomfört matlagningsaktioner med utegrill i park och serverat Forsmarkströmming till förbipasserande. Även detta finns dokumenterat i boken, tillsammans med en symbolisk förvandlingsritual – nedsänkning av människa i varmt kylvatten.

Badningsritualen var tänkt att genomföras vid Forsmark som dock nyligen skärpt sitt skyddsområde. Istället doppade sig konstnären Carl Johan Erikson utanför Oskarshamns kärnkraftverk. Det hände på midsommaraftonen 2014, en gång varje timme under dagen fram till midnatt, tills några vakter började ana oråd. Fotona från tillfället visar en undervattensmiljö som tycks påträngande, ”onaturligt”, frodig.

Karin Willén är den andra konstnären bakom ”10°C - Recept från Forsmarks skärgård” Ni känner förhoppningsvis igen namnet. Hon är uppväxt i Bomhus och blev känd som stridbar ordförande för Konstnärernas riksorganisation.

Både Willén och Erikson har i dag sommarhus i närheten av Forsmarks kärnkraftverk. På platsen där fiskarna man fiskar är större, har fått ökad ämnesomsättning och påverkade inre organ. En given utgångspunkt för en undersökning av människans roll i naturen.

Författaren och litteraturvetaren Jesper Olsson reflekterar i ett efterord över konstprojektet. Han kallar det ”kokkonst och levnadskonst av andra graden”. Och avslutar: ”Det finns skäl att lära sig en sådan i dag”.

Tv-program och alldeles vanliga kokböcker framställer matlagning som något praktiskt och trevligt där ekologiskt blivit det nya, tacksamma, lösenordet. ”10°C - Recept från Forsmarks skärgård” är just därför så effektiv. Med sin medvetna, poetiska förvirring av begreppen.

I kontrasten mellan receptens välbekanta, ordnade instruktioner – och ingredienser inuti vilka evolutionen löpt amok.

Så helskönt tankeomstörtande.

Jag borde nog ge bort boken i present till någon ändå. Men hjälp, till vem?