Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MVG. En tjej-grej?

/

Det diskuteras mycket om statistiken som visar att flickor har bättre betyg än pojkar. Det jämförs beteenden och man ser hur olika flickor och pojkar är i skolan. Flickorna är skötsamma, lyssnar och säger till och med åt killarna att lugna ner sig. Killarna pratar, flänger runt och stör. Är det sant? Är det därför betygena skiljer sig? Beror det på att pojkarna inte lyssnar eller är det kanske så att tjejer har lättare att prestera bättre.

Annons

Jag diskuterar det hela med några elever och när jag ställer frågan om varför tjejer har bättre betyg än killar så svarar Johan Björklund snabbt:
- NI HAR TUTTAR! Han illustrerar med händerna så att jag verkligen ska förstå vad han menar.
-Allt klarar vi minsann med tuttar!? Svarar Mathilda Lindström lite ironiskt.
Det är förmodligen inte kvinnors bröst som gör deras betyg, så jag frågar vidare.
Men varför har inte killar bra betyg?
- Det är tråkigt! Suckar David Eliasson.
- Killar orkar inte plugga. Det är ju redan kört med betygen så man orkar inte lägga energi på det. Säger Johan.
Louise Nygren hoppar in i diskussionen och ser på Johan och säger:
-Det är inte kört! Du ska ju inte tänka så!
- Men det är ju inte så att jag orkar jobba upp alla IGn jag har fått. Säger Johan och David håller med och skrattar lite.
Varför har ni dragit på er en massa IGn?
- Man har ju gett upp. Man får en svår rest så skiter man i den för det spelar ju ingen roll. Säger David.
- Och när man fått en rest, då kommer det fler! Johan ler stort.
Varför orkar tjejer då?
- Tjejer är smartare än killar. Det är ju bevisat! Men killar är ju inte dumma, det finns ju många smarta killar men majoriteten av tjejerna är duktiga i skolan och där av kommer väl statistiken. Säger Louse och ingen av killarna protesterar.
- Jag har inte märkt av att tjejer skulle vara speciellt duktigare säger Mathilda.
- Sedan är det ju grymt tråkigt att sitta på Religionen och typ tvingas lära sig massa onödigt om några profeter. Då lär jag mig hellre något vettigt. Johan ser sig om kring och pekar lite mot datorn och visar liksom att det är där all viktig information finns.
Känner inte du att du vill ha bra betyg då?
- Jag skiter i betygen. Det är onödigt. Man får ju jobb ändå. Jag jobbar på Expert och har nästan inte ett enda G. Säger Johan och skrattar medan David pekar på mig och säger ”den du!”.
Plugga vidare då? Då har du ju inte betyg nog för det?
-Om jag inte har energi att plugga i högstadiet/gymnasiet så orkar jag absolut inte plugga vidare! Det finns ingen anledning att jag skulle fortsätta gå i skolan. Säger Johan ite stöddigt. Men han ändrar sig lite. Han sträcker ut skjortan och säger:
- Ah är det något jag vill så är det fota. Men då pluggar man ju inte. Då har man intagningsprov och de tittar inte ens åt betygen. Dessutom så lär jag mig inget onödigt då.


Kämpar tålmodigt.
Killar verkar alltså ha en mer lättsam inställning till betyg och skola. Det löser sig framöver oavsett betyg. Men att sitta vid skolbänken varje dag och höra en massa snack om Jesus och massa siffror och årtal känns oviktigt. Tjejer kanske är mer tålmodiga. Kämpar med betyg för att det lönar sig längre fram när man vill söka vidare. Så man har chans att ändra sig längre fram i livet utan att behöva plugga upp ämnen.

Låna egenskaper av varandra.
Tjejer kanske borde slappna av och också tänka att det löser sig! Om jag får G i matte så räcker det. Jag behöver inte ha MVG och läsa fem kurser till i matte utifall jag vill bli mattematiker om fem år. Ta det lite som det kommer.
Killarna kanske ska lära sig lite av tjejerna också. Att det kan vara bra att ha åtminstonde G i alla ämnen. Så har man en stadig grund att stå på.

Olika inställningar.
Flickor lägger en positiv inställning på betyg och skola, men oroar sig mer för jobb och pengar. Kanske det är därför killar kommer längre. Det vilar och leker sig genom skoltiden och lägger all krut när de kommer in i vuxenlivet. Vi borde lära oss lite av varandra och bryta oss loss från steriotyperna av en duktig flicka. För tjejer får också skratta och härja. Även om vi uppmärksammas desto mer i klassrummet för att de inte är van med tjejer som syns och tar plats. Och grabbar, det är inte töntigt att plugga. Tänkt hur förbannat nöjd du kan vara med dig själv när du går ut skolan och du faktiskt har klarat av kurserna. Det är en skön känsla, likväl som det är lite små skönt att bli tillsagd att vara lite tystare på lektionen. För är man högljudd och bubblig så mår man oftast bra! Och man ska inte behövas tystas ner när man har ett sådant lyckorus! Oavsett om man är kille eller tjej.

Mer läsning

Annons