Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket skvalp och lite substans

När man kliver ombord på ”Färjan 2” på Kanal 5 upptäcker man att det gör skäl för namnet såtillvida att programmet likt andra uppföljare oftast är lite sämre än originalet, eller ”ettan”.

Annons

Jag var i och för sig inget jättefan av den första säsongen heller, men innehållet kändes åtminstone något mer spontant och naturligt. Så spontant och naturligt det nu kan vara i den här sortens produktioner.

Ett, som jag upplever det, typiskt exempel på detta är Baren-Färjan-Håkan, som är karismatisk och underhållande – han är utan tvivel stjärnan. Problemet blir, som så ofta i sådana här fall, att han nu förväntas att vara just den tokroliga stjärnan. I stället för att vara sig själv spelar han ”sig själv” och tappar därmed mycket av spontaniteten som är en stor del av hans personlighet.

Om man vill se mer av livet till sjöss (eller snarare en bit ut från land) och inte har något emot avsaknaden av diverse fylleslag, så kan man titta på reprisen av ”Bergen–Kirkenes t/r” i SVT (tisdagar). Den norska dokumentärserien om ett passagerarfartyg som trafikerar titelns rutt känns mer dokumentär och mindre såpig, vilket gör att jag definitivt föredrar den. Man får en intressant inblick i arbetet med allt som krävs för att hålla passagerare och medarbetet nöjda – och båten flytande.

Om man styr skutan mot varmare vatten så strandar man så småningom bland årets skara av skeppsbrutna i nya ”Robinson”. Fast så mycket nytt är det väl kanske inte. Det är trots allt otroligt nog den elfte upplagan av den populära serien. Jag började nog att tappa intresset ungefär halvvägs, och TV4:s version lyckas inte direkt väcka det till liv igen.

Storheten med ”Robinson” var den otroligt proffsiga produktionen. Produktionsteamet skapade genom bilder, klippning och musik en historia som inte nödvändigtvis var helt sann – men underhållande. Deltagarna blev en sorts rollfigurer som definierades efter ett väldigt begränsat antal särdrag, och konflikter och utmaningen att överleva på en ”öde” ö användes för att driva handlingen framåt.

Men den här säsongen tycks allt handla om paktbildningar och bråk mellan bleka deltagare/rollfigurer som känns väldigt uttjatade. Det känns som om man har sett allt tidigare. Det blir inte bättre av att programmet till stora delar utspelas i ett träsk, vilket förstärker känslan av tristess och seghet. Och TV4:s reklamavbrott snabbar ju inte på proceduren. Eller är särskilt oroliga för att avslöja vad som kommer att hända efter pausen eller i nästa avsnitt.

Less på ölivet surrar jag därför ihop några bamburör och kokosnötter, och börjar paddla hemåt igen. Förhoppningsvis hinner jag tillbaka tills det är dags för nästa krönika …

Bra just nu:

”Jeeves and Wooster” (Kanal 9) – klassisk humor med Hugh Laurie och Stephen Fry.

Sämre just nu:

Felix ”Danskjävel” Herngrens pinsamma försök till humor i ”Wipeout”.

Mer läsning

Annons