Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket vill ha mer. Och så lite info

Jag vet inte riktigt. Om man tjänar lika mycket som 18 industriarbetare på ett år. Behöver man då verkligen bonus? I tider när man varslar sina anställda?

Annons

Hans Rausing, framgångssagan Tetra Paks fader, sa så här i en intervju i DN år 2006:

Ord som aldrig varit mer aktuella än de är i dag.

Solidaritet. Det finns en brytpunkt när en inkomst blir ett problem. När vd-lönen blir en symbol för klyftorna. Enligt LO:s rapport ”Makteliten-Mycket vill ha mer” har klyftorna ökat och är i dag större än någonsin tidigare. År 2007 gick det 18 industriarbetarlöner på en enda genomsnittlig elitlön. Löner som i sig utgör ett samhällsproblem. Ett samhälle kan inte bära hur omfattande klyftor som helst. Det finns en brytpunkt. Men var går den?

Därför är det mycket svårt att förstå exempelvis Sandviks vd Lars Pettersson. Lars Pettersson som till skillnad från många andra vd-kollegor anser det vara helt rimligt att han skall få löneförhöjning även i år, när vi står inför ytterligare ett år av armod. Hur motiverar han det för sig själv? Och hur motiverar han det inför de hundratals människor han var med om att varsla före jul? Leif Johansson, vd för Volvo lastvagnar, avstod däremot från sin löneförhöjning. Han ville inte att fokus skulle hamna på hans inkomst. Men så tänker tydligen inte Sandviks vd.

Nåväl. Arbetarbladets ledarsida förändras. En del av förändringen och förnyelsen handlar om våra krönikörer. Under våren 2009 kommer fyra nya gästkrönikörer göra oss sällskap här på ledarsidan på måndagarna. Först ut är Mattias Alkberg, han beskriver sig själv som en 40-årig gift fembarnsfar bosatt i Luleå som skrivit några böcker och gjort rätt många skivor.

Skivorna har Mattias Alkberg gjort med de för många välkända banden Bear Quartet och Mattias Alkberg BD.

Näst på tur står Alexander Gabelic, socialdemokratisk riksdagsman och ordförande i Svenska FN-förbundet. Född i Skåne men boende i Linköping med fru och två söner. Föräldrarna invandrade från Kroatien under 1960-talet och han talar gärna kroatiskt med utpräglad dalmatinsk dialekt. Farfar var ordförande i det första arbetarrådet som bildades i Jugoslavien 1949. Han är dessutom en stor tennisvänn och samlar på filmmusik.

Efter Alexander Gabelic kommer Ursula Berge, som är samhällspolitisk chef vid Akademikerförbundet. Berge har även varit chef för tankesmedjan Agora och har precis som undertecknad även ett förflutet som ledarskribent på Norrländska Socialdemokraten. Ursula Berge skriver förutom här i Arbetarbladet även krönikor för Dagens Industri varannan vecka och är en av Sveriges mest namnkunniga samhällsdebattörer.

Jenny Westerstrand är doktor i juridik vid Uppsala Universitet. Hennes avhandling ”Mellan mäns händer – Kvinnors rättssubjektivitet, internationell rätt och diskurser om prostitution och trafficking” går att ladda ner på Uppsala Universitets hemsida. Jenny Westerstrand är även en av Sveriges många bloggare och luftar på sin blogg ”åsikter, analyser och utfall”.

På måndagarna möter ni även Kalle Olsson, redaktör för ledarsidan på Länstidningen i Östersund samt Robert Sundberg, ledarskribent på Dala-Demokraten i Falun.

Önskar samtliga skribenter välkomna till oss på Arbetarbladets ledarsida och hoppas naturligtvis att ni läsare skall finna dem både intressanta och läsvärda.

Mer läsning

Annons