Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mygg är ett allvarligt problem

Sommaren i Sverige förknippas av de allra flesta med sol och semester. Hur det har varit med solen den här sommaren vet vi, men det är inte bara regn som kan förstöra semesterfirandet.

Massförekomsten av stickmyggor vid nedre Dalälvsområdet har gjort förhållandena olidligt för människor och djur som inte längre kan vistas utomhus. Myggen har även stora negativa konsekvenser för det lokala näringslivet, och både turist- och lantbruksnäringen drabbas hårt. Det är en ohållbar situation som regeringen arbetar med på både kort och lång sikt.

Alliansregeringen har bland annat givit tillstånd för biologisk bekämpning av mygglarver med medlet Vectobac G. Vidare fick Länsstyrelsen i Gävleborgs län 2010 i uppdrag att redovisa hur biologiska bekämpningsmedel kan minska problemet med stickmyggor i nedre Dalälvsområdet. I uppdraget ingår även att redovisa en plan för hur den biologiska mångfalden ska kunna garanteras samtidigt som myggen bekämpas. Återrapporteringen ska ske till regeringen senast den 1 oktober 2012. Innan vi går vidare med en långsiktig plan för fortsatt bekämpning bör detta projekt utvärderas ordentligt så vi får rätt åtgärder på plats. Det handlar om att förvalta vårt ekosystem på ett långsiktigt hållbart sätt och samtidigt göra det möjligt att leva ett bra liv i hela Sverige.

Men det ska erkännas att det är en utmaning. Samtidigt som människor som bor i de drabbade områdena vill ha en omedelbar lösning så kan vi inte med säkerhet säga att de bekämpningsmetoder vi använder oss idag av är långsiktigt hållbara, varken ekonomiskt eller med hänsyn till balansen i naturen. Lösningen på problemet med massförekomst av mygg måste hanteras direkt men också ge mer långsiktiga svar än vad någon ännu presenterat.

Moderaterna tar allvarligt på den oro som många människor nu uttrycker. Oavsett om finansiering av olika åtgärder sker offentligt eller privat, kommunalt, regionalt eller statligt så är vi övertygade om att det går att sköta bättre än vad som gällt under en längre tid. Tillsammans med övriga allianspartier diskuterar vi nu hur situation ska förbättras och vårt besked är att det krävs svar på både kort och lång sikt. Det är att ta ansvar och inte bara vara kortsiktig eller säga att någon annan ska lösa det.

Tomas Tobé
Margareta B Kjellin
Lars Beckman

Riksdagsledamöter för Gävleborgs län (M)

Bengt-Anders Johansson, vice ordförande för Miljö- och jordbruksutskottet (M)