Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mygg och verklighet

/
  • VILKEN NATUR? Naturvårdsverket överklagar varje dispens men sänder en tanke till livet i  myggsvärmarna; ”Full respekt för de som bor där”. Sedan ett nytt överklagande. Men vem skall ha naturen när ingen kan bruka den? Är det en svår eller lätt fråga?

Dagens Nyheter sände ut några medarbetare i den exotiska grönskan, bortom tullarna. De styrde mot Österfärnebo. Där fann de verkligheten, reducerad till ”miljontals” mygg.

Annons

Den som räknat når över miljarden, eller fler. Det går nog inte att räkna dem alla.

Men DN förmedlar också en solskenshistoria från en av Stockholms mer fashionabla förorter, Danderyd. Där plågades befolkningen svårt, en fälla fylldes under en natt av 4 700 mygg. Dispens med vändande post.

I Österfärnebo fastnade 88 000, men varje dispens, varje undantag, varenda mygga kräver betänketid och utredningar.

Den härskande byråkratin (eller de härskande klasserna) grunnar på saken och delar ut några dispenser här och där. Det är en kamp om varje kvadratmeter. Några stora grepp blir det aldrig, det är som om beslutsfattarna vrider sig i våndor inför varje undantag och varje beslut. Men grunden är enkel; myggen går före.

Naturområden skall skyddas från mänskliga ingrepp och påverkan utifrån. Synd om de boende, men naturen måste bevaras i ursprungligt skick. Ingen nåd för de närmaste, de får väl skylla sig själva. Eller vänta på den första snön. Då kan de gå ut.

Den som står vid sidan förvånas över folkföraktet och det upphöjda språket; människorna på avstånd, det naturliga tillståndet, som skall bevaras, intimt nära.

En konstruktion i efterhand, det hade räckt med att ta vilket vittne, vem som helst i Färnebo eller Gysinge på allvar. Lyssnat.

Men i Stockholm, och Danderyd, är det skillnad. Bärrek, och andra mygghelveten, vid vägs ände. Danderyd nära. Kom därför ihåg: Detta är en politisk fråga. Klass mot klass! Också i naturen.

I radion en röst från Naturvårdsverket; ”Full respekt för de som bor där”. Sedan överklagas varenda tillstånd att bespruta. Ingen från verket har, verkar det, besökt mygghelvetet. Några slutsatser, någon?

Rolf Lundén i Gysinge sammanfattar: ”Vad är det för mening att värna naturen så till den grad att det inte går att vistas där”. En insikt som kanske nått regeringen, i går drygt 2 nya möjliga miljoner till besprutning.

Kjell Larsson, en gång miljöminister i Göran Perssons regering, åkte upp och tog sedan tag i saken. Något hände. Han lyssnade.

Minister Andreas Carlgren, ständigt bekymrad över naturförstörelse och miljöfarliga utsläpp har hittills undkommit. Han vill väl inte visa upp sig i mygg-svärmen och sedan tvingas fly därifrån. Ett alternativ möjligt; ställ en fylld fälla i Carlgrens foajé.

Ännu ett besök i verkligheten; våra reportrar frågade ungdomar om löner, anställningsvillkor och framtiden. I en parallell verklighet kräver arbetsgivarna och högerns följsamma ledarskribenter skrotande av las, införande av ungdomslöner och större rörlighet (lättare att sparka).

Svensk arbetsmarknad är förstenad, orörlig, stillastående, halvdöd, säger de. Lars Beckman, Svenskt näringslivs lokale representant, repeterar den ideologiska basen; las är ett svek mot de unga.

Från regeringen inget nytt, minister Littorin är nöjd med insatserna hittills, 3 miljarder för att finansiera vägvisare till jobb som inte finns. I dag 234 000 arbetslösa som skall matchas, som det heter, mot 32 000 lediga jobb. 5 procent i dag, 12 procents arbetslöshet i slutet av nästa år.

Och snart varslar kommuner och landsting.

Äntligen befrias Apoteken från monopolets bojor, utropade några moderata riksdagskvinnor i veckan. En efterlängtad anpassning till marknaden, skrev de. Nå, verkligheten tränger på också där; priserna går upp, personal sparkas, pensioner sänks. Arbetsgivarna vill byta pensionssystem, till nackdel för vem? ”Våra medlemmar kan förlora tusentals kronor i månaden i pension om de tvingas över till ITP”, säger Åsa Norrman-Grenninger på Farmaciförbundet.

I går ännu ett glädjande besked för högern och den omättliga marknaden; Bilprovningens monopol upphör nästa år. Alla, också regeringen, inser att priserna går upp. Exempel från Finland; dubbelt så dyrt när besiktningen anpassades till marknaden.

Verkligheten, denna ogina regulator av blåögda drömmar, oändliga vinstmöjligheter och marknadens frihet, är ofta något mer komplicerad.

Mer läsning

Annons