Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myggen måste bekämpas igen – sen är pengarna slut

De ettriga stickmyggorna vid Nedre Dalälven måste bekämpas igen – knappt två veckor efter årets första omfattande bekämpning.
Men sen är både bekämpningsmedlet och pengarna slut, konstaterar Kia Olofsdotter, vd i Nedre Dalälvens utvecklingsbolag (Nedab) som samordnar insatserna.

I slutet av maj spreds det biologiska bekämpningsmedlet över 3 723 hektar, från Avesta i väster till Marma i öster.

Den nya insatsen blir antagligen minst lika omfattande, tror Martina Schäfer, en av bekämparna.

Nya regn har medverkat till att större områdena har översvämmats och väckt nya larver till liv.

Redan under onsdagen går helikoptern upp och sprider granulat med bekämpningsmedel, först vid Bännbäck utanför Avesta, följt av Bärrek, Fågle och Ista. Under torsdagen väntar området kring Gysinge.

Förra gången genomfördes bekämpningen på åtta dagar.

– Bekämpningsmedlet kommer nog att räcka. Men sen är det slut, konstaterar Martina Schäfer.

Kia Olofsdotter förbereder en ansökan om mer pengar, i första hand från staten.

– Kommunerna ger redan så mycket, säger hon.

Inför den här säsongen sänkte regeringen statens bidrag från 4 till 3 miljoner kronor. Motivet var att man ville trycka på för en övergång från bekämpningsmedel till andra lösningar.

– Om vi inte bekämpar blir det enormt med mygg, säger Kia Olofsdotter.

I måndags mätte Martina Schäfer mängden mygglarver i pölarna. Om det är mer än fem larver per liter vatten så behövs bekämpning. I maj hittade man som mest 1 400 larver per liter.

– Nu hoppas vi på en torrt och fint väder resten av sommaren, säger Kia Olofsdotter.

Bekämpningsinsatserna påverkar inte de vanliga skogsmyggorna så helt stickfritt blir det inte för de boende kring Dalälven.

Det är också möjlighet att stickmyggorna kan komma att föröka sig utanför bekämpningsområdet i den mån det förekommer översvämningar där, konstaterar Kia Olofsdotter.