Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mysterietmed Fifa 10

Annons

Vilka köpte ”Fifa 10” när ”Fifa 11” fanns?

”Heavy rain” verkar ha drunknat i den häftiga spelfloden.

Var är Move- och Kinect-spelen?

Några relevanta frågor efter en snabbtitt på listan över de mest sålda spelen i Sverige 2010.

Det är, förstås, inte bara en lista det handlar om. Vi kan börja med den totala listan över titlar.

Där toppar ”Call of duty: Black ops”, inte helt överraskande.

Mer förvånande är att EA Sports ”Fifa 11” är tvåa om man räknar in försäljningen från alla plattformar.

Det handlar alltså om en årlig utgåva av en spelserie och den allmänna uppfattningen brukar ju vara att sådana spel i princip är samma spel som året innan – med små justeringar och uppdaterade laguppställningar.

Just när det gäller ”Fifa 11” stämmer det inte. EA Sports spelserie tog ett stort kliv framåt, skillnaden mellan att spela ”Fifa 10” (som släpptes 2009) och ”Fifa 11” (2010) är enorm.

Har man spelat ”Fifa 11” vill man inte längre spela ”Fifa 10” . Då var ändå ”Fifa 10” ett lika stort steg framåt jämfört med ”Fifa 09”.

Så visst hajar man till när ”Fifa 10” ligger på 8:e plats på den totala bästsäljarlistan för 2010. Till och med före ”NHL 11”, årets digitala hockeyspel från EA Sports.

Jag trodde jag fann förklaringen på den separata PS2-listan som toppas av just ”Fifa 10”.

”Aha, då har alltså inte ’Fifa 11’ släppts till PS2!” tänkte jag sekunden innan jag såg att ”11:an” låg på tredje plats…

Ett mysterium, helt klart,

I alla fall för en hängiven PS3-spelare som jag. Men det kan ju vara så att priset på ”10:an” varit lågt och lockat nya spelare. Förra årets storsäljare går ju att hitta för halva priset och ibland mindre.

Att banbrytande och hyllade ”Heavy rain” inte är med på listan är lite förvånande förstås, det släpptes ju tidigt på året.

”World of warcraft: Cataclysm” – som släpptes i slutet av året – jobbade sig upp till en 4:e plats och har dessutom det handikappet att det bara finns till en plattform (PC).

Att inget spel med rörelsekänsliga kontroller tog sig in på någon topp 20-lista beror förstås på samma sak. Release sent på året, Plattformsexklusivitet. Men ändå.

”Rörelsekänsliga kontroller” var ju parollen för året – i alla fall i branschen.

Mer läsning

Annons