Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nå, blir det några pengar till myggmedel?

Det är fortfarande oklart om staten går in och fortsätter finansiera myggprojektet som bekämpar mygg längs Dalälven. Nu lider året mot sitt slut och det är dags för klarhet, anser kommunalrådet Carl-Ewert Ohlsson, c, som skickat en skrivelse till Näringsdepartementet.

Carl-Ewert Ohlsson sitter i styrgruppen för myggprojektet längs Dalälven, och nu vill han att myndigheterna ser till att bestämma sig.

– Den organisation som är uppbyggd måste få klara besked. Nu finns över huvud taget inga besked var frågan exakt ligger, än mindre hur långt Ni kommit med densamma och definitivt inte hur ett beslut kommer att ta sig ut, skriver Ohlsson i sitt brev till Näringsdepartementet.

Redan i januari uppvaktade styrgruppen regeringen för att försöka försäkra sig om statligt stöd när avtalet går ut. Företrädare för miljödepartementet visade då stor förståelse för situationen. Men initiativet till fortsatt statlig medfinansiering måste komma från regionalt håll, ansåg de.

Men de fyra berörda länsstyrelserna meddelade att de inte kunde vara med och betala fortsatt myggbekämpning.

Samtidigt väntar man också på en dom från Miljööverdomstolen. I det myggrika men känsliga området i byn Ista har man två år i rad fått miljödomstolens godkännande för bekämpning med BTI. Länsstyrelsen överklagade 2007 års dom till Miljööverdomstolen i april och den dom som förkunnas där kommer att bli prejudicerande.

Där handläggs ärendet fortfarande och man räknar med att föredra det under nästa vecka.