Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Någon måste visa vägen

Almedalen var också en form av kunskapsmöte. Inte minst på klimatområdet. Det finns mycket tyckande. Men en sak verkar det finnas en gemensam bild kring – det går att eliminera en tredjedel av dagens nationella koldioxidutsläpp!

Annons

Den kömiljard som staten har som hävstång för att korta köerna inom vården har onekligen gett resultat. Bland annat har vårt eget landsting gått från en mycket låg placering till en nationell topplacering. Inget plotter med små projektmedel, utan en rejäl summa med tydliga kriterier. Långsiktighet.

I vårt grannland Norge har man ett system för att uppmuntra till klimatinsatser. Satsningen innebär att de norska kommunerna att blir långsiktigt delaktiga i att klara miljöfrågorna. En satsning som visat sig väldigt effektiv. Och med stora fördelar mot tidigare bidragssystem. Kortsiktiga projektsatsningar ger normalt sett ingen effekt när väl projektet upphör. Vi måste långsiktigt minska CO2 utsläppen.

Landstinget Gävleborg har en studie kring möjligheten att bidra genom några egna vindkraftverk. Solenergisidan kommer även att bli än viktigare då den troligen är än mer utvecklingsbar än vindkraften. I landstinget för vi också diskussioner kring att utrusta vis del av vår personal med elbilar. Detta borde vara en möjlighet för distriktssköterskorna.
Det offentliga måste våga gå i täten för att bidra med energieffektiviseringsåtgärder. Idag finns möjligheterna men enbart 30 % av de insatser som är möjliga genomförs. Det finns beräkningar som visar att utbyggnad av förnybar energi, satsningar på kollektivtrafiken och genom ytterligare energieffektiviseringar skulle innebära att vi under en tioårsperiod kan tillgodogöra oss 50 Twh. Översatt till utsläpp av koldioxid skulle det vara en besparing av cirka 20 miljoner ton utsläppt koldioxid.

Ett klimatsmart samhällsbyggande kunde stimuleras på samma sätt som inom kömiljarden. En kraftsamling och en statlig satsning på en klimatmiljard. Det är hög tid att gå från ord till handling.

Hannah-Karin Linck, (c)Carl-Ewert Ohlsson, (c)
RengsjöÅrsunda

Mer läsning

Annons