Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nakenbad och nakenskräck

Annons

Naturiströrelsen är något mycket mer än en organisation, den är en sund instinkt, förankrad i vårt allra innersta. Det sunda kan i längden aldrig hindras från framgång, ty naturen är den enda vissa sundheten och den lever, där allt annat förgås.

Gösta Wijkman skrev detta i tidskriften Frisksport och Friluftsliv, oktober 1939.
Ett skyltat kommunalt nakenbad är en allmän plats, det finns inget undantag i fråga om ordning och uppträdande. Den som nakenbadar lyder under samma lagar, möter samma krav om ett rättskaffens beteende, som alla andra.

Mot den bakgrunden är det märkligt att ta del av kommunala politikers i Sandviken uttalanden, efter Kultur- och fritidsnämndens sammanträde 12 april 2011, om det föreslagna nakenbadet på en mycket liten del av den långa badstranden vid Strandbaden i Årsunda.

Vi kan inte gå emot opinionen, påstås det.
Kanske dags att syna opinionens argument?
Gymnofobi är ett fint ord för nakenskräck. Är detta en relevant faktor för kommunala beslut?
Även i dagens upplysta samhälle möter vi fördomar som tillåts styra ett och annat. Folk har aversioner mot invandrare, homosexuella, religiösa riktningar och så vidare i en synbarligen alltför stor omfattning.

Ändå vet alla, att det är just fördomar, en invandrad muslim förtjänar samma människovärdiga behandling som vilken annan medborgare som helst.

Vi naturister brukar säga till baddräktsbadarna, kräver din livskvalité att du badar insnörpt i tygsjok och band, gör då detta för allt i världen... Men, hur vore det, om du respekterade att det finns folk som föredrar att bada i naturens egen dräkt?

Vi vill inte se nakenbadare på vår strand, sägs det. Byter vi ut nakenbadare mot invandrare, eller någon annan mer eller mindre diffus grupp, har vi den moraliska halten i detta resonemang.

Fördomar är sällan någon bra grund för politiska beslut i en kommun, inte särskilt klädsamt kan man säga i detta fall...
Är stormöten relevant underlag för kommunal beslutsfattning, är det "opinionen" som ska styra flyktingmottagning och diskriminering av homosexuella?

I mer än femtio svenska kommuner finns skyltade eller eljest väl etablerade nakenbad. De flesta av dessa ligger direkt anslutning till "vanliga" badstränder. I vårt grannland Danmark kan baddräktsbadare och nakisar överallt bada sida vid sida. I dagens Europa är nakenbad inte något märkligt, miljoner europeer ägnar sig åt detta. Badplaser för nakenbadare ligger ofta skylt i skylt med textilbaden. I Spanien är nakenbad tillåtet på alla stränder. Så är läget! -Skulle Sandvikens kommun vara annorlunda på något vis?

Christina Vibass
Sveriges Naturistförbund


Olle Strand

Naturistföreningen Nakenkultur


Hans Lundström
Naturistföreningen Nat-Y-risten

Mer läsning

Annons