Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nåleri!

Lisbeth Wahlberg kallar sig textilkonstnär. Men man tänker inte applikation eller broderi när man betraktar hennes bilder. Man ser en akvarell, gouache, en krokiskiss. Det råkar bara vara tyg .

Hon målar verkligen med sin nål och tråd. Gör färgytor, penseldrag och linjer. Av tusentals små kaststygn. ”Det tar en evig tid, jag är väl lite galen”.

Lisbeth Wahlberg flyttade till Gävle från västkusten för två år sedan och det är hennes debututställning i stan som nu öppnar på Galleri Majoo. Men hon har kunnat ses tidigare, som deltagare i senaste Länskonsten och Gästrik Konst.

På Majoo visas övervägande nya verk, de är också de mest intressanta. De passar hennes försiktigt säkra känsla för färg och form, och överglänser några stora bildvävar. Sådana gör hon inte längre. Vävstolen är såld.

Ett tema i bilderna hittar man inte så lätt. Det som håller dem samman är Lisbeth Wahlbergs fascinerande sätt att utnyttja tygerna; som en kolorist med sin palett, det textila har inget egenvärde.

”Ur det lilla” står som titel på helheten. Konstnären har låtit sig inspireras av detaljer i till exempel naturfotografier och skapat abstrakta kompositioner – krumbukter, fragment och kretslopp. Men här finns också, fullt igenkännlig, en fin ”Man i rosa”.

De stora applikationerna ”Vågrörelse” och ”Stim” – med sitt löst hängande svarta galler – sticker i förstone ut. Men är mer ordinär textilkonst. Inte alls lika fängslande som ”måleriet”. Eller nåleriet ska vi kanske säga. Bäst representerat av den galanta mosaiken ”Blå tanke” och glädjestrålande gula ”Upprymd”.