Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nämnden fick inte sänka hastigheten i Kolforsen

Glädjen i Kolforsen blev kortvarig. Nu har kommunens bygg- och miljönämnd tvingats ta tillbaka beslutet om sänkt hastighet genom byn.

Nämnden visste inte att de inte hade rätt att ta beslut i frågan.I mitten av november fattade bygg- och miljönämnden beslut om att sänka hastigheten genom byn Kolforsen från 50 till 30 kilometer i timmen. Men redan en månad senare måste man nu dra tillbaka beslutet. Nämnden hade nämligen inte bemyndigande att fatta beslutet – eftersom vägen inte räknas som tättbebyggt område.

Nämndens ordförande Sune Lang konstaterar att de helt enkelt inte visste att de saknade rätten till att ta beslutet.

– I och med att vi saknar trafikingenjör blir det på det här viset. Tyvärr är det ju så att en liten kommun inte kan ha kompetens för allting. Men vi har tagit upp den här frågan och från kommunstyrelsehåll har de förstått vikten av att ha den kompetens som krävs.

Beslutet fattades efter att byborna vid flera tillfällen uppvaktat kommunen med önskemål om sänkt hastighet genom byn.

Man tyckte att många kör för fort genom samhället och att det utgör en risk för de boende. Nu har beslutet alltså dragits tillbaka och ärendet måste behandlas av länsstyrelsen innan det kan bli aktuellt med en sänkt hastighet.

– Nu hoppas vi att de snabbt fattar ett beslut. Kolforsenborna önskar ju det här, säger Sune Lang.