Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Namnsponsring till arenan överklagas

Kommunens beslut att köpa namnet Tierp Arena för 8,5 miljoner kronor har överklagats.

Det är två privatpersoner som har överklagat till Förvaltningsrätten.

Annons

De hänvisar till likabehandlingsprincipen och vill att beslutet hävs då det är förbjudet att stödja enskilda företagare.

– Vi har inte bedömt det på det sättet. Självklart får rätten pröva beslutet för att se om vi gjort fel, säger Leif Nilsson, kommunjurist i Tierp, som betonar att de inte har gett 8,5 miljoner rakt av till företaget.

– Vi får marknadsföring och andra tjänster tillbaka, tillägger Nilsson.

Skattebetalarnas förening i Sverige går också till angrepp mot det kommunala beslutet och uppmanar invånarna i Tierps kommun att överklaga till Förvaltningsrätten. De anser att det rör sig om otillåtet gynnande av enskild näringsidkare – vilket är förbjudet enligt kommunallagen.

Dolt företagsstöd

– Vi ser det som ett dolt företagsstöd, säger Torsten Svenonius, informationschef, vid Skattebetalarnas förening, som också vill väcka en debatt om detta är ett lämpligt sätt att använda skattebetalarnas pengar.

– Arenan ligger ju i Tierp. Det finns inget extra värde i att det heter Tierp Arena, fortsätter Torsten Svenonius.

Det var en oenig kommunstyrelse som beslutade att köpa namnrättigheterna till Tierp Arena under 15 år. Den rödgröna majoriteten såg köpet som en marknadsföring. Oppositionen var starkt kritisk till beslutet och ansåg precis som Skattebetalarnas förening att det handlade om att gynna ett enskilt företag.

Har inte bestämt än

Catarina Deremar (C) oppositionsråd i Tierp har inte bestämt om de ska överklaga beslutet.

Då Tierp Arena haft likvida problem kan hon inte annat än se det som ett företagsstöd.

– Jag vet inte ens om jag kan kalla det dolt, jag ser det som ett öppet företagsstöd.

De 8,5 miljonerna har redan betalats ut. Vad händer nu när beslutet är överklagat?

– Sådana här beslut får verkställas direkt om det inte finns särskilda skäl emot det. Förvaltningsrätten kan upphäva beslutet. Sen måste kommunen fatta ett nytt beslut om det går att rätta till det verkställda beslutet. Det kan man inte i normalfallet då man är bunden enligt avtalet, säger Leif Nilsson.

Annons