Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nandi har hittat sin egen röst

Hon är döpt efter en zulu-drottning, har varit clown utan gränser, spelat för västsahariska flyktingar och spelat snubbar med mustascher i countryshower. Nu har Nandi Lee börjat hitta sin egen röst.

Vad ska ni spela för låtar på konserthuset i dag?

– Det beror lite på hur mycket tid vi får. Vi ska i alla fall spela ”Loveblues”, en låt som kom till när jag stod i taxfreebutiken på en flygplats och såg en man som var helt otroligt snygg. Alltså, det var precis som en film. Vi håller på med en fullängdsskiva nu, så jag hoppas att vi hinner spela flera låtar från den också.

Vad är det för musik då?

– De flesta musiker gillar inte att sätta etikett på sin egen musik men... punkbluegrass kanske. Eller rock’n’roll-country. Eller bara blues. Det här kanske låter förvirrande, men det är enkelt när man lyssnar på det.

Du har spelat för västsahariska flyktingar i algeriska flyktingläger, hur kommer det sig?

– Jag kommer både från Sverige och från Sydafrika. Jag har vuxit upp i en familj där som kämpade mycket för människorätt och mot apartheid. Det är därför jag fått namn efter en zuludrottning också. Så det har varit naturligt för mig att ta med mig det in i musiken. Det engagemanget har tagit mig till många platser också. Jag har ofta bott i kappsäck.

Berätta om det som händer musikaliskt nu...

– Jag har varit med i många sammanhang tidigare, skrivit musik för cirkus, för teater, spelat i countryshower och så vidare. Från det så började en egen röst växa fram. Jag träffade Karl-Ola S Kjellholm, han kommer från Gävle förresten, och mina låtar hookade med honom, när han var med på dem blev det helt rätt.

Har ni spelat live förut?

– Nej, det har vi faktiskt inte, så det här är premiären!

Är det något mer jag borde fråga?

– Hm, jag kan väl säga om texterna att det inte bara är hjärta och smärta, även om det är en del sånt också. ”Loveblues” är till exempel något av en romkom, men jag har även låtar som handlar om modernt slaveri, och en hillbillylåt som handlar om hur det är att faktiskt leva med en alkis. Som dör.