Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När alla ska samsas

PSFU, mer svåruttalad förkortning får vi leta efter. Men lägg det på minnet, för det handlar om lagar och regler som rör oss alla.

PSFU står för den "parlamentariska socialförsäkringsutredningen". En av de största svenska utredningarna i modern tid.

Betänkandet som överlämnades till regeringen på måndagen är på 1200 sidor, såväl a-kassa som sjukförsäkring ingår i utredningen, och det är ett av utredningens problem. För den dåvarande Alliansregeringen som tillsatte utredningen klumpade ihop a-kassan med sjukförsäkringen, fast de borde veta att a-kassan tillhör arbetsmarknadspolitikens område, inte socialförsäkringens. För mycket skulle redas ut i en och samma utredning. Och när alla partier skulle enas blev resultatet ganska urvattnat.

För Alliansregeringen var denna utredning ett sätt att gömma sig för väljarnas enorma kritik mot förändringarna i sjukförsäkring och a-kassa. De kunde vid alla jobbiga frågor hänvisa till att de "tillsatt en utredning" som skulle titta på frågorna. Det är en utredning som har tagit mycket lång tid: nästan fem år, betänkandet har fördröjts och fördröjts. Inte minst efter det att utredningens tidigare huvudsekreterare, Irene Wennemo, fick sparken efter att ha nominerats som ordförande för det socialdemokratiska kvinnoförbundet S-kvinnor. Numer är Wennemo statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Men nu har utredningen alltså äntligen lämnat över sin tegelsten till betänkande.

Som sagt är resultatet ganska luddigt, svagt. Men vad som är positivt är att alla partier enats om det viktiga i att stärka standardtryggheten i socialförsäkringarna, inkomstbortfallet måste värnas. Intentionen är att 80 procent av löntagarna ska få 80 procent av den tidigare lönen i ersättning. I dag är vi mycket långt från denna siffra. Det krävs stora åtgärder för att vända detta.

Utredningen ger förslag som att indexera ersättningarna (räkna upp a-kassa och sjukpenning med inflationen) och att det ska bli mycket enklare att kvalificera sig för a-kassa. Det är helt självklara förslag som regering bör lägga och riksdag bör klubba igenom.

När det gäller stupstocken i sjukförsäkringen, eller slopad bortre tidsgräns, är utredningen mer luddig. Socialdemokraterna går ut i ett pressmeddelande och hävdar att den bortre tidsgränsen slopas. Utredningens ordförande, moderaten Gunnar Axen, säger i stället att den bortre tidsgränsen inte kommer att slopas förrän de åtgärder som utredningen föreslår genomförs.

Och det är mycket tydligt att det finns rakt motsatta politiska skiljelinjer i utredningen. Läs den här meningen: "Socialförsäkringarna är en central del i den svenska välfärdsmodellen. Försäkringarna har under lång tid framgångsrikt bidragit till att bekämpa fattigdom och bidragit till både social sammanhållning och en god ekonomisk tillväxt." Och den här: "Ersättningens nivå och takets utformning är en avvägningsfråga. Värdet av en bra försäkring för arbetstagarna måste vägas mot risken för att drivkrafterna till arbete försvagas." Inte riktigt samma politiska ideologi bakom dessa meningar, eller hur?

Det här är en utredning som går åt rätt håll, men som för ett vänsterhjärta har en hel del att önska. Nu är det upp till regeringen att lägga skarpa förslag. Förslag för jämlikhet, rättvisa, medmänsklighet.