Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När Facebook kom till byn

Luleå fick inte IKEA. Den etableringen gick i stället till Haparanda. Nu får Luleå däremot Facebooks europeiska serverpark. Vilket kommer kosta svensken 103 miljoner skattekronor.

För att kunna erbjuda Facebook investeringsstöd har regeringen använt sig av förordningen om regionalt investeringsstöd. Det stöd som givits omfattas av kommissionens allmänna gruppundantagsförordning enligt Näringsdepartementet, och därför behöver inte investeringsstödet godkännas av kommissionen i förväg, vilket annars är ett krav för belopp över 2 miljoner kronor.

Det regionala investeringsstödet finns till för att främja en ”hållbar tillväxt i stödföretaget och därmed en hållbar regional tillväxt”. Facebook, som regeringen nu generöst delar ut 103 miljoner till, är ett företag värderat till hundratals miljarder svenska kronor och därmed knappast i behov av statliga stödmiljoner för en hållbar tillväxt.

Facebook är ett företag som utan problem skulle kunna stå för hela investeringskostnaden på egen hand. Men varför göra det när Sverige så gärna lägger skattekronor på det.
Alldeles oavsett om regeringens investeringsstöd handlar om ett otillåtet statsstöd eller inte är de 103 miljonerna till Facebook en farsartad historia.

Att den globala jätten väljer att lägga sin serverpark i Luleå handlar inte om något annat än att Luleå råkar ligga i stödområde B. 103 miljoner är 103 miljoner, även för ett företag som Facebook. Företagets lovsång igår handlade dock om gynnsamt klimat, elförsörjning och kvalificerad byggarbetskraft. Och vad ska de annars säga? Att Facebook gillar statliga bidrag?

Byggprojektet i sig kommer naturligtvis generera arbetstillfällen i regionen. Men sen? Att det skulle handla om en investering som på allvar kommer lyfta regionen är långt ifrån självklart. Troligare är att man i både regionen och i regeringskansliet övervärderar etableringens betydelse. Alldeles oavsett hur förtjusta samtliga inblandade är över att förknippas med Facebook.

103 statliga miljoner gjorde alltså Luleå högintressant för Facebook. Det är naturligtvis fullkomligt begripligt. Till skillnad från regeringens gynnande av företaget.
En regering som brukar hävda att det är viktigt att vara försiktig med skattebetalarnas pengar, men som igår hällde dem rakt ner i fickan på Facebook.