Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När får bocken en egen dag?

Allt och alla kan få en egen dag - temadagar, som de kallas - nuförtiden.
Arbetarbladet har grävt ner sig i kanelbullars och falukorvars dagar och har en fråga efter det:
När blir skyltsöndagen den Internationella Bockdagen?

Den som firar någonting varje dag blir alkoholist, sägs det, förutsatt att det firas med alkohol, förstås. Några skäl att fira behöver man inte längre leta efter. Varje dag finns det något i almanackan som lyfts fram.

Men den första maj, Folknykterhetens dag, är det kanske inte lämpligt att fira på det sättet.

En som märkt av samtidens ständiga firande är krönikören Peter Swedenmark:

"Det finns alltid något att fira. Jag märkte det då sambon och jag skulle sluta röka. Vi hade en klausul: det var tillåtet att blossa på högtidsdagar. Och hela livet blev en fest. 'I dag har Bulgarien nationaldag, det måste vi fira', sa vi och tände varsin cigg."

Snart är det bakverk som inte har en egen dag inte mycket värt. Kanelbullens dag, kladdkakans dag, gräddtårtans dag ... Längesedan var det då bara mor och far hade egna dagar, nu finns det för hela familjen, inklusive mor- och farföräldrar, och om inte det räcker har både grannar och gamla vänner fått egna firardagar.

Faktiskt, det räcker med att du lyfter blicken från tidningen, ser dig om i rummet, så hittar du snabbt någonting som har sin alldeles egen dag. Nej, tänker du, inte kan väl en brandvarnare ha en egen dag?

30 november får de firarpipa.

Temadagar kallas detta fenomen, och kan delas upp på följande sätt: officiella dagar, högtidsdagar utan helgstatus, internationella dagar, minnesdagar och kampanjdagar.

Framför mig ligger listor som fyller flera A4 med olika temadagar, och konkurrensen är hård, vissa datum försöker flera olika teman att trängas på, eller så ligger de direkt efter varandra, som Kanelbullens dag och Gräddtårtans dag. Vem orkar med gräddtårta efter att ha svullat kanelbullar?

Vissa temadagar hakar fast i folkmedvetandet, medan andra har svårare att tränga sig in.

– Detta beror nog på intresse och vad som är enklast att följa. Mobilfri dag eller Musikfri dag skulle ingen klara av idag, däremot är det enkelt att följa Våffeldagen eller Köpfria dagen, säger Marcus Etéus som driver sajten Temadagar.se.

Finast är det att bli upplockad i almanackan, det är det finaste erkännande en temadag kan få. Men vad krävs för att en temadag ska bli intagen i kalendern? Peter Westerlund på Ajasto Almanacksförlaget har svaret:

– Dagen ska ha varit känd för allmänheten i minst tre år, och under den tiden ska den ha varit omtalad i media.

För den som lyckas etablera en temadag finns stora pengar att hämta. Som Örjan Hamrin vid Dalarnas museum konstaterar har temadagar som Alla hjärtans dag varit ett sätt för köpmännen att sprida ut handeln över året.

En av de mest framgångsrika dagarna på senare år är Kanelbullens dag, lanserad av Hembakningsrådet. En dag som årligen ger mycket deg till branschen och är värd cirka 30 miljoner kronor. Tre miljoner bullar säljs, tio gånger fler än en normal dag. Bakom Hembakningsrådet står intressenter som Kungsörnen, Svenskt Smör, Jästbolaget och Electrolux, som mumsar i sig vinsten från bulldagen.

– Kanelbullar är enkelt, trivsamt och tryggt, och det kan nog förklara varför Kanelbullens dag har slagit an. Kanelbullar är också lätt att köpa med sig jämfört med en gräddtårta, säger Birgit Nilsson Bergström, projektledare på Hembakningsrådet.

Men, visst, profit ligger inte bakom alla temadagar. De flesta är till för att uppmärksamma behjärtansvärda ändamål, allt från ledarhundar till arbetsmiljö. Och de dagar som låter tokiga - som Internationella toalettdagen - har oftast ett allvar i botten. Nej, toalettdagen handlar inte om att fira sin toalett, och inte att äta den, som Våffeldagen, utan om att uppmärksamma alla de människor som dör årligen eftersom de saknar sanitetsanordningar.

Även lokala företeelser kan med rätt knuff lyftas till en nationell nivå, vilket Falukorvens dag visar. Vore inte nästa steg för Gävlebocken att få en egen dag för resten av Sverige, och, vågar vi drömma, världen att fira? Marcus Etéus ger rådet att kommunen ska satsa på en stor nätkampanj. Bocken är redan välkänd och grunden för en massiv pr-kampanj finns redan.

– Nu när internet är så stort och information sprids så snabbt så tror jag att man har stora möjligheter till att skapa en egen dag, men jag tror att det kan bli svårt att slå sig in bland våra mest erkända dagar, säger han.

Skyltsöndagen, alltså: Internationella bockdagen.

Lämpligt nog infaller den i samband med Brandvarnardagen.