Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När Försäkringskassan besöker sovrummen

Annons

Föreställ dig att en arbetsterapeut från Försäkringskassan kommer hem till dig och står och tittar på när du är naken, går på toaletten och duschar och kollar på klockan för att se hur lång tid det tar. Föreställ dig att samma person ifrågasätter din rätt till assistans, detta hände nyligen Mikael Granberg.

På Facebook presenterar sig Mikael Granberg som en familjefar i sina bästa år som är intresserad av lokalpolitik, populärvetenskap, matlagning och teknik. Förra veckan spelade han in en video som fick 2,3 miljoner visningar och skrev ett inlägg som fick 48 000 delningar. Mikaels berättelse har upprört många, på sin Facebook-sida skrev han att:

Beskrivningen av Försäkringskassans utredningar har rört upp starka känslor. Foto: Henrik Montgomery.

”Idag blev jag kränkt av staten. I morse hade jag besök från försäkringskassan. En kvinna stod bredvid min säng i morse med klocka och ett anteckningsblock för att dokumentera och ta tid på hur mina assistenter klär av mig naken, tvättar och smörjer mig i underlivet och på kroppen. Och hur assistenterna sedan hjälper mig på med inkontinensskydd och kläder och slutligen sätter mig i rullstolen. Är det rimligt”?

Upprinnelsen till inlägget var ett besök från en arbetsterapeut som Försäkringskassan hade skickat hem till Mikael på grund av att de hade bestämt sig för att göra en ny utredning om hans behov av personlig assistens. Detta trots att hans hemkommun redan under föregående år hade gjort en grundlig utredning gällande Mikaels behov av assistans.

Försäkringskassan har trots den föregående utredningen krävt nya läkarintyg, ett flertal samtal med Mikael och så ett hembesök av en arbetsterapeut. Varför ska allt detta behöva göras när det redan har gjorts en utredning. Varför utsätter Försäkringskassan redan utsatta människor för djupt integritetskränkande handlingar?

Mikael beskriver hur arbetsterapeuten hela tiden utgick från att han fuskar.

Hade det inte varit väldigt skönt att vara själv utan assistenter var en fråga som arbetsterapeuten ställde. Mikael svarade att det självklart hade varit skönt att inte ha två assistenter bredvid en hela tiden. Varpå arbetsterapeuten från Försäkringskassan svarade att han kan ta sig ut ur huset själv och att han klarar av att vara själv en stund. Mikael svarade att han kan sitta rakt upp och ner utan att dö men att han sätter väldigt lätt i halsen och har en del andra bekymmer som innebär att han behöver hjälp väldigt fort.

Arbetsterapeuten svarade att om Mikael hade haft en larmknapp så hade assistenterna inte behövt sitta bredvid honom hela tiden. Mikael förklarade återigen att han behöver någon bredvid sig hela tiden och arbetsterapeuten fortsatte att tjata på honom om att han kanske egentligen inte behöver det. Hennes inställning var att Mikael var ute efter att fuska.

Mikael blev självklart väldigt kränkt av bemötandet och av utredningen.

Som Mikael betonade i sitt inlägg så är assistansen en rättighetslag och ett läkarintyg borde vara gott nog. Det är inte statens roll att utgå från att människor fuskar och att kränka människors privatliv.

Försäkringskassans människovidriga utredningar måste få ett stopp.

Annons