Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När Röda Korset firar jul är ingen ensam

Leif Lund och Tuula Salminen var två av många Gävlebor som gick till Sjömanskyrkan på julafton.
– Det är så lugnt och trevligt här, det är roligare att komma hit än att sitta ensam, säger Tuula och Leif håller med.

Det är Röda korset som för tredje året arrangerar öppet hus från tidig förmiddag till sen kväll i Sjömanskyrkan. Dagen började med grötfrukost och fortsatte med julbord till lunch och middag. Senare blir det också julklappsutdelning och underhållning.

– Vi bjuder på allting, säger Anders Brandt från Röda korset.

Det är han som i flera månader i förväg har arbetat med att få fram sponsorer och varor.

Anders berättar att det kom 160 personer första året och 260 personer förra året.

– Det är alla slags människor som kommer hit - hemlösa, ensamma, barnfamiljer, folk som tröttnat på julen. Just barnfamiljerna blir fler för varje år, konstaterar han.

Hela familjen kommer

– Min familj kommer hit litet senare i dag, berättar Anders, som redan planerar för nästa års julafton för då har man bestämt att få fram en buss, chaufför har man redan, och åka och hämta de som har svårt att ta sig till Sjömanskyrkan.

Jonn Gottfridsson är en av volontärerna från Röda korset och han berättar att det är första gången som han är med.

– Jag kände att jag ville göra nåt annat i jul och frågade Anders Brandt om jag fick komma hit. Mamma och pappa tyckte det var en bra idé och de kommer hit litet senare de också!

– Det är roligare att vara här och få möta fler människor än att sitta hemma. Julen handlar ju om kärlek och möten mellan människor, säger Jonn.