Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NärCon i Gävle början på en ny epok: "Avsikten är att det ska vara här varje år"

På fredagen börjar spel- och Cosplaykonventet NärCon i Gävle. Över 1 000 personer, med förhoppning om ännu fler, kommer att delta i aktiviteter i Gavlerinken dygnet runt – hela helgen lång.
Evenemanget är i Gävle för att stanna.
– Så är det sagt, säger Andreas Jonsson från Gävledala E-sportförening.

Annons

LÄS MER: Sveriges största Cosplay-festival NärCon kommer till Gävle

Andreas Jonsson har varit drivande i att få ett NärCon till Gävle. Evenemanget har en stor potential – det visar om inte annat besökssiffrorna från Linköping där festivalen har rotat sig, runt 9 000 besökte sommarens NärCon.

– Det känns hur grymt som helst att det är dags nu. Det här är bara början på en ny epok. Så är det sagt, avsikten är att det ska vara här varje år, berättar Andreas Jonsson.

Gävles läge med närheten till bland annat Arlanda har Andreas Jonsson under en längre tid velat utnyttja för att göra något större evenemang i spelvärldens tecken.

– Jag funderade faktiskt på att göra något själv, men det är svårt att göra något eget av den här storleken så därför tog jag kontakt med NärCon.

LÄS MER: Yumi och Tomu följs av hundratusentals

Dygnet runt är det som gäller – NärCon pågår från den sena fredagseftermiddagen till samma tid söndag. Det japanska fenomenet Cosplay där människor klär ut sig till sina favoritkaraktärer från exempelvis spel eller serier är bara en del av helheten. Utöver Cosplay-uppvisningarna finns också spelturneringar, lekar och möten med lokala Youtubers som Linus "Zaitr0s" Andersson från Hofors och Yumi och Tomu som nyligen flyttat till Gävle.

NärCon fungerar som en samlingsplats för likasinnade, förklarar Andreas Jonsson. När Arbetarbladet föreslår att eventet får människor som annars helst sitter framför datorn att faktiskt komma ut och träffa människor blir svaret "Riktigt så enkelt är det inte". Att det skulle röra sig om skygga personer är en överdrift – för var skulle de ta vägen annars, förklarar Andreas Jonsson.

– Det är som en hockeymatch. Gillar du hockey så går du och ser det. Gillar du spel- och seriekultur så går du inte och ser hockey. Då går du helst på såna här evenemang.

För Andreas Jonsson har det nästan blivit en liten vana att hjälpa till att förära Gävle med nya evenemang, han var också med i arbetsgruppen för sommarens Gävle Pride. Han menar gamers och cosplay-entusiaster är väldigt långt fram i genustänket.

– Verkligen. På NärCon är det till och med så att man säger "hen" till alla man träffar, man könsbestämmer inte förrän man vet hur personen man träffar vill bli tilltalad.

Men spelskaparna hänger inte riktigt med i samma takt som spelarna?

– Nej, tyvärr är det ju så. Men det kommer!

LÄS MER: Här får Filip, 13, sitt livs överraskning när idolen Zaitr0s från Hofors plingar på

LÄS MER: Hela stan är full av Pokemon

Urval ur NärCon-schemat

Fredag:

17.00: NärCon börjar

17.30-23 Hearthstone-turnering

17.30-23 Pokémon VCG-turnering

17.30-18.30 Kroppssmink 101, föreläsningsscenen

19-20 Invigningsshow på Main stage

22-23 Cosplaysketch-tävling, Main stage

Lördag:

10-23 League of Legends-turnering

10-23 Smash 4-turnering

11.30-12.30 Yumi & Tomu föreläsning, "Börja vlogga!"

13.15-14.15 Meet & greet med kände gamern Linus "Zaitr0s" Andersson från Hofors

14.30-15.30 Cosplay Walk On (Alla som vill visa upp sina dräkter är välkomna upp på scen, ingen tävling)

20.30-21.30 Cosplay Classic: Master (NärCons bästa cosplayare visar upp sina dräkter på scen tillsammans med ett framträdande som de själva komponerat).

Söndag:

08.30-12.00 Smash 4-lagturnering

11.30-12.30 Föreläsning om samhällsnormer, media-representation och populärkultur

14.30-15.30 Avslutningsshow

16.00 NärCon stänger