Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högerextremist har lämnat gruvbolagets ledning

Ledningen för Wiking Mineral har bytts ut och styrelsen har bantats. I vintras slutade högerextremisten Daniel Friberg som vd och ersattes av Torgrim Svensson, 70 år, som i flera år anlitats som geolog av gruvbolaget.

Annons

Inför årsstämman 27 juni annonserades att gruvbolagets styrelse skulle bantas och bestå av tre personer.

I det här området, ett par kilometer från Storsjöns strand, vill Wiking Mineral börja bryta bly, zink och silver.

Philip Brinkmann, son till Patrick Brinkmann, bolagets grundare, skulle lämna styrelsen.

I styrelsen sitter nu Gustaf Kugelberg, civilingenjör och konsult i finansbranschen, som ordförande, geologen och vd:n Torgrim Svensson och Christer Nylén, tekniker som jobbat länge i olika bygg- och anläggningsföretag.

Den tidigare vd:n Daniel Friberg var och är chefredaktör för bloggportalen Motpol och aktiv i en miljö som av bland annat ledningen för Sverigedemokraterna beskrivit som "nyfascistisk".

Daniel Friberg avgick som vd i Wiking Mineral i vintras.

I en artikel i Arbetarbladet i mars i fjol sade han sig värna om "den etnokulturella identiteten" som enligt honom hotas av invandringen.

Läs också: Högerextrema i ledningen för gruvbolaget.

Wiking Minerals grundare Patrick Brinkmann, vars familj är storägare i bolaget, har i flera år agerat som finansiär och nätverksbyggare inom den högerextrema och anti-muslimska miljön i Europa. För cirka tio år sedan grundade han stiftelsen Kontinent Europa där flera ledande personer i den europeiska extremhögern samlades.

I början av det här året berättade Arbetarbladet att Erik Almqvist, tidigare ledande inom SD och inblandad i den så kallade järnrörsskandalen, investerat i Wiking Mineral. Också andra personer med bakgrund i högerextrema kretsar finns bland ägarna.

Förra sommaren valdes Olle Widigsson, tidigare chef för Gävle hamn, in i styrelsen. Han avgick dock strax före årsskiftet. Widigsson ledde också gruvbolaget Scanmining innan det drevs i konkurs. Arbetarbladet har sökte Widigsson för att fråga varför han lämnade styrelsen.

Också Hoforsföretagaren Reidar Östman har engagerat sig i Wiking Mineral. I fjol köpte bolaget ett anrikningsverk av Östmans bolag och R Östman Invest är nu också en av de större delägarna.

Arbetarbladet har pratat med Torgrim Svensson och Gustaf Kugelberg men ingen av dem vill låta sig intervjuas.

Torgrim Svensson leder gruvföretaget från sin bostad i Väja utanför Kramfors.

I ett uttalande i P4 Dalarna i mars, strax efter att han utsetts till vd, sa han att han aldrig personligen träffat någon i styrlsen.

Mer läsning

Annons