Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik bland storbolagen som nolltaxerar – "Vi gör inga vinster i Sverige"

Sandvik är ett av flera storbolag som inte betalat bolagsskatt i Sverige under de senaste åren. Det beror på att bolaget inte gör några vinster i Sverige, förklarar Carina Aspenberg, Sandviks press- och PR-chef.

Annons

SVT har granskat hur mycket bolagsskatt de 20 största företagen betalar. Fem av bolagen, däribland Sandvik, har i flera år varit nolltaxerare vad beträffar bolagsskatten.

– Vi har tidigare sagt att det beror på att vi inte gör några vinster i Sverige och att största delen, 96 procent, av försäljningen sker utomlands. Vi har inga ytterligare kommentarer, säger Carina Aspenberg.

Sandvik gör inga vinster i Sverige, är företagets förklaring till varför man inte betalar bolagsskatt i Sverige.

Hon betonar att Sandvik är nog med att följa avtal och regler i de länder där man verkar.

Samtidigt som en mycket liten del, 4 procent, av försäljningen sker i Sverige så har företaget stora omkostnader här. Sandvik har drygt 10 000 anställda i Sverige.

Under 2014 betalade Sandvik 126,6 miljoner i skatt i Sverige. Det mesta var fastighetsskatt och statliga löneskatt på pensionsersättningar. Men bolagsskatten var noll kronor.

Läs också: Sandvik överklagar skattedom.

Finansminister Magdalena Andersson kritiserar företagens agerande i ett skarpt uttalande i SVT:

– Det vi ser är att multinationella bolag i genomsnitt betalar lägre skatt än små och medelstora företag och då åker man snålskjuts på vanliga medborgare. Det är klart man blir arg.

Tomas Algotsson, enhetschef på Skatteverkets rättsavdelning, konstaterar att det finns flera möjligheter till avdrag, bland annat för investeringar och räntor, som sänker skatten. Han kan och vill dock inte kommentera Sandviks skattebetalningar specifikt.

– Om andra bolag går dåligt i koncernen så har man möjlighet att skicka koncernbidrag och göra avdrag, helt enligt reglerna. Man har rätt till förlustutjämning inom en koncern.

Han konstaterar att skatterna för de stora bolagen har utretts bland annat inom den internationella samarbetsorganisationen OECD.

– Statsöverhuvudena i G20-länderna kom överens om att de måste göra något åt att vinster inte beskattas i länder där de skapas eller borde beskattas utan i länder som kanske inte har någon beskattning. Nu är man framme vid att genomföra förslagen som ska försvåra och stoppa att man flyttar vinster till länder med låg beskattning.

Finansministern Magdalena Andersson har gått ut med ett tiopunktsprogram som bygger på vad G20-länderna kom fram till.

– Det handlar bland annat om att ålägga företaget att visa hur deras verksamhet ser ut i olika länder så att man från Sverige kan se till exempel om det är rimligt att lägga så mycket av vinsten i länder med låg eller ingen bolagsskatt och att skatterådgivare ska informera om skatteupplägg till Skatteverket, säger Tomas Algotsson som tror att det kan leda till skarpa förslag som börjar gälla inom något år.

– Det kan användas för att göra en djupare utredning från Skatteverkets sida och ge bättre underlag för att komma fram till rätt beskattning i Sverige, säger han.

Vid Sandviks årsstämma i maj kommenterade vd Björn Rosengren rubriker om att bolaget skulle ha fuskat med skatten.

"Vi gör rätt för oss", sa han och hänvisade till Sandvik i fjol betalade 1,8 miljarder kronor i Sverige om man räknar in också löneskatterna för de anställda.

Mer läsning

Annons