Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nässpray i butik i november

/

I november ska det gå att köpa nässpray och smärtstillande i vanliga matbutiker. Men regeringen vill ha en 18-årsgräns för den som vill handla receptfritt i butik.

Annons

– Det blir lättare att få tag i nässprej eller värktabletter i butikerna. Det är något som dramatiskt kommer att öka tillgängligheten och som jag tror att de flesta kommer att uppskatta, säger socialminister Göran Hägglund (KD).
Han skickar nu över propositionen om hur apoteksmon

opolet ska avregleras, genom att släppa in nya aktörer och privatisera apotek, till riksdagen.


Senare i år tas det fjärde steget för att stöpa om apoteksmarknaden, ett steg som innebär att receptfria läkemedel får säljas i vanliga butiker, som livsmedelsbutiker. Det lagförslaget arbetar regeringen ännu med.I dag finns det flera hundra så kallade apoteksombud, bland annat i butiker, men från första november i år ska vanliga butiker få sälja det utbud som apoteksombuden har när det gäller receptfria läkemedel. Det handlar om sådant som smärtstillande tabletter, febernedsättande medel, nässpray och magmedicin, för att nämna storsäljare. Men riktigt vilka produkter det blir ska Läkemedelsverket få i uppdrag att bestämma.
– Det är viktigt att det blir ett fåtal preparat och i små förpackningar. Det ska inte finnas risk för förgiftning eller överdosering, säger Carina Jansson, ordförande i Farmaciförbundet som organiserar apoteksanställda.


Ica välkomnar beskedet om november från regeringen och har sedan länge förberett sig för att börja sälja receptfritt. Det är också något kunderna vill, enligt presschefen Staffan Ekengren.
– Men det vi ställer oss frågande till är den åldersgräns på 18 år som föreslås, säger han och menar att det skulle innebära att butikerna skulle särbehandlas jämfört med apoteken som inte har åldersgräns.Socialdemokraterna är positiva till att receptfritt ska få säljas i butiker.
– Men vi tycker att regeringen borde ha börjat med det i stället för att privatisera apotek. Det ökar tillgängligheten mer än privata apotek, säger Ylva Johansson, Socialdemokraternas talesperson i sjukvårdsfrågor.


Hon tycker att det verkar som att Göran Hägglund vill ha väl mycket restriktioner för butikernas försäljning av receptfritt. Kanske för att aktörer som vill driva privata apotek inte ska avskräckas och riskera att gå miste om vinstgivande försäljning.
Hon poängterar på nytt att Socialdemokraterna tänker riva upp privatiseringen av apotek om de kommer till makten 2010.

Mer läsning

Annons