Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nästan var tionde pojke i Gävleborg äter ADHD-medicin – det är högst i landet

I Gävleborgs län medicineras nästan var tionden pojke mot ADHD. Det är nästan dubbelt så många som snittet och flest i landet. "Det får inte vara så att vi överdiagnostiserar", säger Stig Zettlin, Sjukvårdspartiet.

Antalet som får en ADHD-diagnos ökar. I Gävleborgs län fick 8,6 procent av pojkarna mellan 10 och 17 år medicin mot funktionsnedsättningen i fjol. Det innebär att Gävleborgs län är det län i Sverige där störst andel av pojkarna medicineras – och kan jämföras med Kronobergs län där minst andel får medicin.

Det finns stora skillnader i landet kring hur många som äter medicin. En av de kommunerna där man medicinerar mest är i Älvkarleby i Uppsala län. Där fick cirka 13 procent av pojkarna medicin under 2015.

I det länet är skillnaderna större mellan kommunerna än i Gävleborg. Därför är det totalt en lägre andel som medicinerar i Uppsala län. I Gävleborgs län medicinerades flest, ­elva procent, i Sandviken.

Stig Zettlin, regionråd för Sjukvårdspartiet, vill ta reda på varför det är så många i länet som medicineras mot ADHD. Därför lyfte han frågan under det senaste regionfullmäktigemötet i en interpellation.

– Det sticker ut i vårt Gävleborg och då vill man ta upp en diskussion i det politiska rummet. Det får inte vara så att vi överdiagnostiserar här. Det är inte bra för patienter och familjer, säger han.

Caroline Engberg är verksamhetschef för habiliteringen och barnpsykiatrin i Region Gävleborg. Enligt henne är barnpsykiatrin själv bekymrad över resultatet och har tittat på vad det kan bero på.

En av anledningarna ska enligt henne vara att man har många läkare.

– Vi har nära nog landets högsta läkartäthet inom barnpsykiatrin. Parallellt med det har vi haft ett högt inflöde av remisser, säger hon.

Enligt nya nationella riktlinjer från Socialstyrelsen måste vissa anpassningar göras för barnet i den miljö där problem uppstår innan en ADHD-utredning påbörjas. Oftast är det i skolan som ADHD-relaterade problem märks mest.

Enligt Caroline Engberg har barnpsykiatrin varit dålig på att ställa krav på att anpassningar ska göras innan en utredning dras igång.

Det är när man märker att anpassningar som gjorts i skolan inte får önskad effekt som det kan bli fråga om att inleda en utredning.

Samtidigt medicineras inte alla som har fått diagnosen adhd.

– Det händer givetvis att man inte sätter in medicin eller att patienter väljer att avbryta behandlingen. Sedan ska man komma ihåg att många unga är duktiga på att tänka på att medicinera endast vid tillfällen när man ska koncentrera sig, säger hon.

Caroline Engberg säger att man kommer att göra satsningar för att erbjuda andra saker förutom medicinering som kan förbättra koncentrationen. Bland annat kan fysisk aktivitet förbättra koncentrationsförmågan.

– Det kan vara bra att göra andra saker än att exempelvis sitta framför datorn. Det är viktigt att man tar hand om sig. Vi kommer att göra en satsning med utbildningar om kost, fysik aktivitet och sömn. Och vi har redan i dag en bra ADHD-utbildning som vi erbjuder familjer.

FAKTA: Så stor andel medicineras i Arbetarbladet spridningsområde

Älvkarleby 13,0 procent

Sandviken 11,4 procent

Gävle 10,1 proent

Hofors 10,0 procent

Ockelbo 8,6 procent

Tierp 7,5 procent

Källa: Socialstyrelsen

Här medicineras flest i landet

Gävleborgs län 8,6 procent

Gotlands län 7,4 procent

Uppsala län 7,2 procent

Västerbottens län 6,6 procent

Stockholms län 6,4 procent

Här medicineras minst i landet

Blekinge län 4,1 procent

Örebro län 4,1 procent

Jönköpings län 3,5 procent

Jämtlands län 3,5 procent

Kronobergs län 3,2 procent

Källa: Socialstyrelsen