Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Natalie med fingrar av guld

Är du kreativ, har skaparglädje, har känsla för färg och form, är entusiastisk och älskar att arbeta med händerna? Då kanske guldsmedsyrket är någonting för dig.

Hur blir man då guldsmed och vad gör man? Jag har pratat med Nathalie Andersson som är utbildad guldsmed och som drömmer om att få jobba med det på heltid.
– Det är mitt drömyrke och jag skulle gärna öppna en egen verkstad och sälja smycken på riktigt.
Som guldsmed med egen verkstad får man reparera, designa och nytillverka smycken samt rita upp hur man ska göra för att få ut bäst resultat på bästa sätt.

I utbildningen ingår det massor av olika kurser som till exempel smyckesteckning så att man lär sig från grunden hur man ska rita om man inte hade så stor koll på det innan. Guldsmedsbranschen är väldigt liten, de få som finns är oftast väldigt upptagna och har mycket att göra, och det är därför ganska svårt att få in en fot där.
Utbildningen som ligger i Mjölby börjar med att man ritar av sina verktyg som man kommer att använda. Det är för att man ska få lära känna de olika verktygen och veta vad de är bra för.
I ettan börjar man med smycken i mässing som till exempel broscher, i tvåan arbetar man mer med silver och i trean övergår man till rött och vitt guld då man använder svårare tekniker.

Guldsmedsgymnasiet är en högskoleförberedande utbildning som håller på i tre år.
Därefter kan man gå en KY-utbildning på två år. Antingen som hantverkslärling, då man är hos en riktig guldsmed och lämnar in smycken efter olika kriterier. Eller så gör man sin utbildning på skolan som en fortsättning på guldsmedsgymnasiet. De smycken man gjort granskas och om de blir godkända får man ett bevis på att man är en kunnig guldsmed.
Men hantverkslärlingsplatser växer inte på träd och man kan få vänta länge på att få plats.
Nathalie gick tre år på gymnasiet med därefter var hon ganska skoltrött och hade lite hemlängtan så hon gjorde inte KY-utbildningen på en gång men snart påbörjar hon sin lärlingsplats i Uppsala.
– Den kan man göra när man vill. Jag kände för att vänta några år med den, men nu har jag äntligen hittat en plats, säger Nathalie.

Hemma i lägenheten har hon byggt upp en egen liten verkstad där hon oftast gör smycken åt vänner och familj.
Alla verktyg som man behöver köpte hon i skolan och de andra tillbehören köps lite då och då mest på nätet.
Hon berättar också att det inte är en billig sak att utbilda sig till. Guld och silver kostar väldigt mycket och därför måste man planera noga vad det är man ska göra.
– Jag måste hålla glöden vid liv och hålla fokus på min dröm. Det är det här jag vill jobba med och det jag brinner för.

Själv tycker jag, av det lilla jag har fått reda på, att guldsmedsutbildningen verkar vara riktigt rolig och lärorik. Det känns som ett intressant, om än svårt yrkesval. Att kunna skapa sina egna smycken måste vara en speciell känsla och jag tror att dessa tekniker kan vara bra att ha i andra sammanhang än bara i smyckestillverkning.