Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Näthatet är ett hot mot demokratin"

Hat och sexuella trakasserier har blivit en tragisk vardag för många kvinnliga debattörer.
– Syftet när man vänder sig just till politiker är att tysta, säger Ellinor Erikson, före detta ordförande för SSU som själv har drabbats.

Ellinor Erikson från Valbo avgick som ordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU i höstas. Hon har ofta drabbats av hot och sexuella trakasserier på nätet. På nätforumet Flashback har hon fått läsa att det är synd att hon inte var på Utöya och en gång kastade någon ägg på hennes lägenhet.

– Jag har fått brev skickat hem till mig där det står att jag ska våldtas av den en eller den andra. Jag har fått meddelanden om att folk har sett mig på bussen och nästa gång kommer de inte bara att låta det vara. Jag har fått anonyma samtal med folk som stönar i luren, har fått sms av folk som vill göra andra sexuella saker, säger Ellinor Erikson.

Läs också: Ofredade Gävlepolitiker via sms – döms till fängelse

Det värsta tycker hon var när Dan Park, som kallar sig gatukonstnär, satte upp affischer med hennes ansikte som en piltavla. Hoten gjorde henne mer uppmärksam på sin omgivning.

– Jag var extra försiktigt om jag skulle gå hem själv eller så, men det kändes som en viktig princip att inte sluta att göra saker, säger hon.

Ellinor Erikson säger att hatet alltid kom om hon var med i en diskussion eller uttalade sig gällande invandring, feminism eller hbtq-rättigheter, men inte vad gällde andra frågor. Det gör att hoten påverkar den offentliga debatten.

– Det kunde hända att om jag skulle välja att skriva en artikel om bostadsbyggande eller jämställdhetsreformer, så kunde jag välja bostadsbyggande. En sådan anpassning skedde tyvärr, säger Ellinor Erikson.

Läs också: Man dömdes för sexuellt ofredande av Elin Lundgren (S) – nu tas fallet upp i Hovrätten

Journalisten Rebecka Bohlin kommer i februari ut med boken "Tackla hatet: Om näthat, hot – och hur du skyddar dig". Hon säger att den digitala tekniken har ökat kraften i sexuella trakasserier.

– Att ett inlägg kan spridas och delas gör att något kan bli väldigt stort väldigt fort. Så när sexuella trakasserier sprids över nätet blir det en extrem kraft i det. Det är ett nytt fenomen som vi inte hade innan de sociala medierna. Men de sexuella trakasserierna i sig är inget nytt.

Det är aldrig den drabbade som har gjort fel utan den eller dem som har trakasserat, säger Rebecka Bohlin, och hon tycker det är viktigt att den som blir utsatt får stöd.

– Om man blivit väldigt ledsen och känner skuld kan man behöva bolla situationen med någon annan som får en att öppna ögonen för att det är inte jag som har gjort något fel, utan det är någon annan som trakasserar mig.

Arbetarbladets ledarskribent Jenny Wennberg säger att hon har märkt en ökning av de sexuella trakasserierna det senaste året, och att de möter det kontinuerligt på ledarredaktionen.

– För kvinnor handlar kommentarerna ofta om att man är ful och inte får knulla, eller att man är en hora och förtjänar att våldtas, säger hon.

Jenny Wennberg säger att hon aldrig har låtit hatet påverka vad hon skriver, men menar att det ändå är ett hot mot demokratin.

– Det som är sorgligt i det här är att jag inte med gott samvete kan rekommendera en ung tjej att söka sig till mitt jobb, eftersom jag vet att det skulle vara att rekommendera någon att utsätta sig för något som ingen borde behöva utsättas för.

Läs också: Gävlepolitiker sexuellt ofredad via sms – nu ställs man inför rätta

Läs också: Varför hatar män kvinnor så mycket? (Ledare)