Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nationaldagen firades med bockar i Boulognern

Lagom till bockinvigningen på nationaldagen kom solen på besök. I gruset framför stora scenen i Boulognern stod 20 bockar i en ring, några övertäckta, andra
glänste färgglada.

Tio gamla och tio nya bockar, gjorda av mestadels lokala konstnärer, presenterades av konstnären Johan Thunberg. De ska liksom förra sommaren placeras ut på olika ställen i Gävle centrum och invånarna får rösta om vilken bock som är snyggast.

Det var många som strosade runt i Boulognern och som drog sig till området vid stora scenen. Vid dansbanan stod 16-mannabandet Gavle All Star Steelpan Band och spelade på oljefat. Och när bockparaden var invigd fortsatte nationaldagsfirandet hela eftermiddagen med mycket musik både för stora och små.

Nationaldagstalet hölls av länspolismästaren Christina Forsberg och programmet presenterades av kommunalrådet Per Johansson.

Talet omramades av musik och sång av kulturskolans blåsorkester och kammarkören Concordia. Årets kulturpristagare, jazzmusikern Kurt Järnberg, fick motta sitt pris.

Det var olika uppträdanden på scenen, det var rock, afrikansk dans och ett smakprov ur La Traviata som Gefle Musikdramatiska teater sätter upp, liksom underhållning av fritidsgårdarna Brynjan, Helges och Treffen.

I von Krusenstiernas allé fanns islandshästar att beskåda och rida på.

I cirkustältet underhöll inte bara cirkusgymnasiets elever, där spelade också Ale Möller Band med gästartister från det stadsdelsprojekt som har pågått i Gävle den senaste tiden. Ale Möller kommer dessutom på måndag att få en kunglig medalj för framstående insatser som kompositör och musiker. Medaljen av åttonde storleken delas ut av kungen på Drottningholms slott.

På seneftermiddagen var det som vanligt gratis nationaldagskonsert av symfoniorkestern i Konserthuset.